frits

-Frits Bosch- CPB voorziet hogere asielkosten zonder aanpak instroom

Opiniemei 01, 12:00
CPB heeft de Voorjaarsnota doorgerekend. De hoge kosten van asiel gaan lang aanhouden. Wie gaat dit betalen? Zoete Liever Gerritje niet. Belastingbetalers gaan lang opdraaien voor de extreem hoge asielkosten. Mark Rutte wordt bedankt. Mooi weer spelen als voorgenomen NAVO baas, maar burgers moeten lang gaan kromliggen. Godgeklaagd!
De tijdelijke verhoging van de uitgaven die het kabinet vorig jaar en dit jaar had ingepland van totaal 2 miljard in 2026 kan volgens het CPB niet verdampen in 2027. Er is telkens extra geld gegaan en nodig naar asielopvang. Dit jaar raamt het kabinet 900 miljoen extra en voor 2026 nog eens 600 miljoen. Het kabinet boekt ook 2 miljard extra in voor komende jaren. Het begrotingstekort stijgt naar 3,2% boven het maximum van 3%.
Hoe kijken we hier tegen aan?
Allereerst afschuwelijk dat zoveel miljarden naar asiel gaan bij een toenemende armoede alhier. Vervolgens wordt nu duidelijk om welke gigantische bedragen het gaat. Ex CPB directeur Laura van Geest wilde niet dat de asielkosten berekend werden want dat vond ze niet ethisch. Dr Jan van de Beek berekende het wel en liet ons zien om welke magnitudes het gaat. Wij hebben 11 miljard ingeboekt zegt minister van Financiën Steven van Weyenberg, D66.
Wat een absolute puinhoop is dit. Rutte is van de afdeling niet luisteren maar wel liegen dat hij de instroom zou beperken. Quod non. Grijnzen… Het asielverhaal gaat stevig door. De ogen zijn gericht op het komend kabinet die eindelijk doe deur eens hermetisch gaat afsluiten. Gaat dat lukken alsjeblieft! Zet m op Geert!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten