-Frits Bosch- 'Dit kabinet creëert chaos; de stupiditeit regeert'

-Frits Bosch- 'Dit kabinet creëert chaos; de stupiditeit regeert'

Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

Dit kabinet creëert chaos. De stupiditeit regeert. Laat me dit svp toelichten. Eén van de makken van dit kabinet is dat er geen economen inzitten. Ze doen maar wat hen het beste uitkomt op hun wensenlijstje. Ieder krijgt het zijne. Zie het scherpe afkeurende commentaar van prof Lex Hoogduin c.s. over de overmatige bestedingen van Rutte 4. Men laat het water over de schoenen lopen. De plannen van het kabinet zijn niet meer te overzien. Chaos.

Arabist Sigrid Kaag is minister financiën, niet omdat ze goed is in financiën, maar omdat ze via financiën haar D66 ideologieën kan botvieren. Onze minister van economische zaken is geen econoom maar jurist en gezondheidszorg specialist. Ze weten een obligatie niet van een aandeel te onderscheiden. In dit kabinet doet niemand datgene waarvoor men is opgeleid. Mark Rutte is historicus. Economie? Nog nooit van gehoord, meneer. Rob Jetten is bestuurskundige. Minister Ollongren is helemaal een navrant voorbeeld, als Alice in Wonderland. De nieuwe bazin van het SCP zal toch wel opgeleid zijn in sociologie, economie of cultuur? Nee, ze is psycholoog. De bazin van VNO NCW zal toch wel econoom zijn? Nee, ze is jurist. Enzovoort, enzovoort. Is het volgen van een opleiding bedoeld om juist niet datgene te doen waarvoor je bent opgeleid?

Terug naar economie. Ook op rechts is geen econoom te bekennen. Allemaal juristen of wat daarvoor doorgaat. Maar ook de twee bazinnen in de EU resp ECB zijn geen economen. Juristen, politiek gedreven. Raad van Europa kent nul economen. In de VS zijn Trump noch Biden econoom. Historicus Johnson is geen econoom, filosoof Macron ook niet. Scholz is jurist. Merkel is natuurkundige. Draghi is econoom!

Wat is er aan de hand? Deze wereld wordt door geld geregeerd maar er zijn geen economen te bekennen in de leiding. Het ontbreken van economen blijkt een makke over de volle breedte in het Westen te zijn. Ik zie dit als een belangrijke reden voor de neergang van het Westen die we nu gewaarworden (maar dat natuurlijk allerwegen ontkend wordt, dream on).

Waardoor komt deze economenschaarste in politiek leidinggevende functies? Een belangrijke reden is dat economen lastig zijn. Economie is de studie gericht op het kiezen in schaarste. Dat is in de politiek niet populair want dat betekent dat niet ‘anything goes’ geldt. Economen wijzen op de noodzaak te kiezen. Niet alles kan tegelijk. Er zijn geen free lunches. Economen wijzen op de noodzaak van het sluiten van compromissen. Dit kabinet kan en wil niet kiezen. Dit kabinet tracht te laten zien dat ‘schaarste’ kan worden afgeschaft. Budgettaire restricties vindt men lastig en kunnen dus worden afgeschaft. Wijk er maar van af, want de wereld is ‘maakbaar’. Ideologie gaat ten alle tijde voor kiezen, want het mòet kunnen! Goedschiks of kwaadschiks. Dit kabinet is gevuld met drammers die per se hun zin willen krijgen. ‘Nieuw leiderschap’! Dat is lachen, gieren brullen. Vooral brullen. Het goedgelovige volk lijkt eindelijk wakker te worden voor deze oplichterij.

Ik noem nog een reden voor de economen schaarste. De huidige tijdgeest schrijft voor dat het Glazen plafond doorbroken moet worden en dat mannen van de apenrots afgerost moeten worden. Daar is men druk mee en met succes. Het geval wil dat vrouwen vooral zijn opgeleid als jurist, gezondheidszorg en als psycholoog, maar niet als econoom. De spoeling is daar dun. “Dan maar een psycholoog op de plek waar een econoom hoort te zitten, want het móet een vrouw zijn!”

Door de geldpers te laten draaien creëer je welvaart. Wat een misvatting! Je creëert chaos. Chaos, die we nu steeds meer gewaarworden. En het gaat van kwaad tot erger. Let maar op. De stupiditeit regeert.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

-Frits Bosch- 'Dit kabinet creëert chaos; de stupiditeit regeert'
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties