frits bosch column

-Frits Bosch- 'Inflatie 12%: onze riante pensioenpot'

Opiniesep 22 2022, 18:30
Onze inflatie bedraagt 12%. Deze inflatie vormt een groot probleem omdat het een normaal functioneren van de economie belemmert. Inflatie is de doodsteek voor onze pensioenen. Pensioen verdampt in rap tempo.
Onze pensioenpot van 1,5 triljoen euro was Nederlands sterke punt, maar bij deze inflatie is het een zwak punt. Wat is hiertegen te doen? Inflatie is een monetair fenomeen. En zoals bekend hebben we daar geen grip meer op. We hebben ons hoofd in de strop van de ECB gelegd die het monetaire beleid bepaalt. De enige mogelijkheid is om het hoofd uit de strop te halen: Nexit en terug naar de harde gulden. Het effect dat dit oplevert is enige deflatie en gepensioneerden krijgen dan koopkracht terug.
Zal de ECB succesvol zijn in inflatiebestrijding? Nee. De ECB heeft de euro deposito rente met 0,75% verhoogd. De ECB verwacht dat het zal helpen om de euro inflatie van 9,1% naar 2% te brengen. Dat gaat helaas niet lukken. Voedselprijzen komen hoger te liggen mede door de Oekraïne oorlog. Energieprijzen idem. Daar helpt een hogere euro rente niet tegen. Dan is er het probleem dat inflatie wordt veroorzaakt door onstuimig groeiende overheidstekorten met navenant hogere schulden in Zuid-Europa.
Die schulden nemen nog steeds toe. Het ECB Herstelfonds is bedoeld voor steun mits hervormingen aldaar plaatsvinden. Dat hebben ze nooit gedaan. Er is geen reden om aan te nemen dat deze landen nu wel gaan hervormen. De ECB gaat door met het gericht opkoopprogramma van schulden voor de maffia landen. Monetaire financiering zorgt voor inflatie.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Jerome Powell, baas van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft met 75 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van 3,00 en 3,25%. De rentekloof ten opzichte van de euro rente zorgt voor geïmporteerde inflatie. Bovendien dendert de pariteit van de euro omlaag door dit renteverschil. We worden collectief armer. Vervolgens zien we dat de arbeidsmarkt nog steeds krap is en dat lonen omhoog gaan ter compensatie van de inflatie. We krijgen een brok looninflatie. Tenslotte, zal de koopkracht impuls van Rutte 4 voor inflatie.
De conclusie is dat een inflatie van 2% voorlopig een illusie is. Het economische beeld is ongezond. Nexit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten