frits bosch column

-Frits Bosch- Lang leve Brexit! Nexit?

Opiniedec 21 2023, 11:30
Brexit was het stomste wat Groot-Brittannië ooit kon doen! Dat is wat we vaak horen. Dat is toch juist? Nee, fout!
The Economist geeft in het artikel ‘Invincible city’ (16-12-23) een schets van de gevolgen van Brexit voor het land, in het bijzonder voor Londen. Het is een juichend stuk over de positieve gevolgen van Brexit. Het begin was lastig, maar Londen profiteert vooral in economisch opzicht van het vertrek uit de EU. De centrale financiële hub functie van de stad is sterk toegenomen (van Amsterdam sterk afgenomen). De stad fungeert als magneet voor hoogwaardige werknemers. De stad groeit door naar 10 miljoen inwoners. Voorts zijn de Foreign Direct Investments (multinationale en institutionele investeringen) sterk toegenomen met name vanuit de VS. In Londen is niet alleen de financiële dienstverlening toegenomen maar ook accounting, law, consulting, media. Voordelig wordt genoemd het nu ontbreken van de EU bureaucratie en gerelateerde kosten. Vanwege Brexit moeten techbedrijven nog sterker gefocust zijn op concurrerend opereren anders dan binnen de cocon van de EU. Vastgoedprijzen stijgen sterk in heel Engeland in Londen in het bijzonder.
Dat Londen zo sterk gaat betekent nog niet dat heel Engeland goed gaat. Londen heeft wel een sterk aanzuigende werking. Maar het land gaat beter (groei 1,1%) dan de stilstand qua economische EU nulgroei. Dat Brexit slecht is geweest voor het land kan vergeten worden. Engeland kan een lange neus naar ons trekken.
Wat betekent dit voor ons? Ik heb al vaak aangeduid dat het geduld met de EU opraakt. Er moet een einde komen aan de eeuwige hush hush maatregelen die onze soevereiniteit ondermijnen. Noem ze allemaal weer op in financieel-economisch opzicht. Ik wordt er zó moe van! Dit concept is begonnen als een economisch samenwerkingsverband, kolen en staal. En zo is het ook bedoeld. Het is verworden tot een vermeend machtsblok gaande naar een federaal Europa. Het ondermijnt onze soevereiniteit en dat willen we beslist niet. Hoe vaak heb ik hier niet beschreven dat de ECB een puur politiek orgaan is dat ver buiten de oorspronkelijke taakopdracht van een centrale bank opereert. En dan die vreselijke twee politiek correcte dames! Voorts het met opzet binnenlaten van miljoenen niet-westerlingen die niet willen integreren en ons veelal haten, joden haten in het bijzonder. We kennen de weerzinwekkende praatjes van Frans Timmermans in zijn vorige EU functie, samen met de Duitser Wolfgang Schäuble. Ik ben ervan overtuigd dat we geen eigen immigratiebeleid kunnen voeren zonder uit Schengen te gaan. Laten we daarmee starten: we gaan uit Schengen als schot voor de boeg en zeg dan ook die verouderde internationale verdragen op.
Er wordt hel en verdoemenis geschreeuwd over vertrek uit de EU. Wat gebeurt er met een nieuwe gulden en wat kost dat al niet, zo wordt ons voorgehouden. Is dat zo in dit digitale tijdperk? Akkoord, het kost een duit, maar we krijgen er een bende voor terug: onze soevereiniteit en identiteit. Onze economische transacties behouden we. De EU functioneert niet goed en gaat van kwaad tot erger met 10 corrupte lidstaten erbij, trek je portemonnee maar vast wagenwijd open. Basta, basta, basta!
Lang leve Brexit! Laten we democratie weer een kans geven: een Nexit referendum. Ik zie een kabinet met PVV, NSC, VVD en BBB niet zitten. PVV moet veel te veel uit haar verkiezingsprogramma laten vallen. Extra parlementair kabinet of zakenkabinet lijkt me beter. Nexit? Ik wil dit zeker niet uitsluiten. Het is een reële optie. Aan ons de keuze. Zo lang dit nog kan…
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten