frits bosch column

-Frits Bosch- Roetveegpiet donder op!

Opiniedec 08 2023, 15:30
Sinterklaas is weer terug naar Spanje en heeft roetveegpieten meegenomen. Dit jaar minder protest van KOZP, logisch want Zwarte Piet is ‘kicked out’. En beviel de roetveegpiet? Nee, van geen kanten.
Er wordt gezegd “Sinterklaasfeest is een feest voor kleine kinderen en die vinden de roetveegpiet prima.” Dat is slechts gedeeltelijk waar. Het Sinterklaasfeest is een feest voor jong en oud. Ouders vieren het feest met de kinderen. Voor ouderen is de roetveegpiet een verarming van het feest. De helper van Sinterklaas moet zwart zijn en onherkenbaar zijn. De roetveegpiet is geen gezicht. Onze premier zei ooit in een helder moment dat Zwarte Piet zwart moet zijn. En hij had gelijk. Dat Zwarte Piet discriminatoir zou zijn is onzin, kijk daartoe naar de intentie van het gedrag als bepalend. De Bovenwindse en Benedenwindse eilanden en Suriname vieren Sinterklaas met Zwarte Pieten. Zo hoort het ook.
Wat mij betreft mag roetveegpiet voortaan in Spanje blijven.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten