frits bosch column

-Frits Bosch- “Speel niet op de man.” Maar er zijn uitzonderingen

Opiniesep 07 2023, 10:30
“Speel niet op de man” is de algemene regel in discussies. Maar er zijn uitzonderingen voor kontkruipers.
Wat is een kontkruiper? Een kontkruiper wordt in de Dikke van Dale omschreven als een meeloper en vleier. Het is een oud Nederlands woord door Pieter Bruegel al in 1546 gebruikt bij een illustratie: “Die gelt te gheven heeft onder hooghe en slechte, En dat hij wat mild laet van sijnen schat, druijpen, Hij vrijcht Offitien en comt ‘t sijnen rechte, Want elck en weet niet hem sal in ‘t gat cruijpen.” Deze tekst is één op één van toepassing op Jort Kelder. Jort Kelder is een rasechte kontkruiper.
De verkiezingstijd komt naderbij en de messen worden geslepen. Ik vind dat de strijd gestreden moet worden op inhoud, niet op personen. Daarom zal ik niet gauw reageren op personen. Er zijn echter uitzonderingen. Ik wordt er gallisch van als Jort Kelder, presentator van het tv praatprogramma OP1, het nodig vindt om Joost Eerdmans van JA21 persoonlijk af te zeiken, of te laten afzeiken door Maarten van Rossem. Jort Kelder: “ik was nergens lid van, vriend.” Vooral dat ‘vriend’ is interessant. Hij geeft daarmee denigrerend aan dat Eerdmans verre van z’n vriend is. Dat klopt, want Mark is z’n vriend. Eerdmans strijdt voor zijn partij en dat is begrijpelijk. Hij laat zich graag uitnodigen door Jort Kelder om zijn woordje te kunnen doen. “Niet doen Joost! Je wordt daar afgezeken. Je moet begrijpen dat Jort Kelder een gefrustreerde aap is die is weggejaagd bij Buitenhof. Hij probeert nu in dat suffe praatprogramma OP 1 snedig uit de hoek te komen door je er op te wijzen dat je partij niets meer voorstelt. Wat een dappere gast is die Jort Kelder! Enige inhoudelijkheid is hem vreemd. Kleding en z’n Maserati interesseren hem. Joost, jij dacht dat Kelder rechts is want hij heeft de Fortuyn prijs gewonnen? Mispoes! Vaste gast bij Jort is Maarten van Rossem. Wat een linkse hufter is dat zeg. Je moet wat meer ballen tonen Joost. Laat je niet door deze malloten zo vernederen. Jort kruipt bij Van Rossem telkens in z’n kont. Dat doet hij ook al jaren bij Mark Rutte die hij in HFD “lieve Mark” noemt. Hij vindt dat lieve Mark “andere Nederlanders verdient”. We danken de hemel dat we eindelijk van lieve Mark verlost zijn en hopen van harte dat we er eindelijk wat beters voor in de plaats krijgen. Noemt lieve Mark jou “lieve Jort”?
Joost, toen ik Jort vroeg waarom hij zo’n opportunist is, vertelde hij dat er brood op de plank moet. Hij kruipt dus bij de baas van NPO graag in de kont. Jort Kelder is een rasechte kontkruiper. “Want elck en weet niet hem sal in het gat cruijpen.” Waar van akte.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten