frits

-Frits Bosch- Te wapen! Russische horden overvallen ons! Help!

Opiniemrt 13 , 16:00
De oorlog in Oekraïne heeft nogal wat losgemaakt in Europa qua wens tot bewapening. We zijn ons rot geschrokken over de uitlating van Donald Trump dat landen die geen 2% van hun bnp aan bewapening besteden niet op NAVO ondersteuning hoeven te rekenen als de nood aan de man is. Wat is die Donald toch een valse rekel! Te wapen! De Russische horden overvallen ons. Poetin wil Europa inpikken. Stop hem! Dit is wat we steeds horen: we moeten Oekraïne helpen want anders valt Rusland Europa aan. Het is BS. Rusland wil Europa niet. Oekraïne is een ander geval. Rusland beschouwt dat land als historisch onderdeel van Rusland en wil het terug in de moederschoot. Actieplan:
1. Geen provocatieve NAVO oefeningen aan de grens van Rusland, zoals nu plaatsvindt 2. Vredesbesprekingen starten; sancties opheffen 3. Donbas opgeven 4. Oekraïne niet in NAVO en EU
Generaals en admiraals bevolken onze praatprogramma’s om ons te waarschuwen dat het bar slecht gesteld is met onze defensie. Rusland besteedt 7% van hun bnp van 2,2 biljoen euro aan bewapening. Als wij 2% van het bnp van de EU aan bewapening besteden, dan besteden de EU landen twee keer zoveel aan bewapening als Rusland omdat ons bnp veel groter is dan van Rusland Dus als wij (27 EU landen) 1% zouden besteden, dan besteden we evenveel als Rusland aan bewapening. De boodschap is: geen paniek. Als wij 2% aan bewapening besteden zitten we ten opzichte van Rusland meer dan goed. Nu de vraag hoe we onze bewapening kunnen financieren.
Institutionele beleggers zoeken naar alternatieve beleggingen, terwijl het Nederlandse defensieapparaat financiële middelen tekort komt voor projecten. Waarom beleggen pensioenfondsen en verzekeraars niet in onderzeeboten, fregatten of straaljagers? Deze middelen zijn van groot belang om de veiligheid van ons land te garanderen.
Pensioenfondsen moeten in staat zijn om in samenwerking met de overheid te investeren in veiligheid. De Tweede Kamer wilde er tot nu toe echter niet aan. Admiraal Rob Bauer, hoogste militair bij de NAVO, vindt het de hoogste tijd om dat samenwerkingsverband nu wel aan te gaan. Admiraal Bauer benadrukt tijdens het Voorjaarsseminar van het Instituut voor Pensioeneducatie, IVP, op 7 maart, dat de NAVO een nieuw tijdperk van collectieve verdediging ingaat. Er zijn internationaal steeds meer conflicten zodat we moeten ons volgens hem moeten realiseren dat er een reële kans is betrokken te geraken bij oorlog. De NAVO is defensief en gelooft in vrede, maar dat wil niet zeggen dat onze tegenstanders dat ook doen. Binnen de EU is die realisatie doorgedrongen zoals uit het nieuwe investeringsplan van de Europese Commissie blijkt. In 2030 wordt minstens 40% van hun defensiematerieel gezamenlijk aangekocht, gaande naar 60% in 2035. Er moet een commissie komen bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten om de aankopen effectief te coördineren.
ABP sluit op voorhand bedrijven uit op basis van duurzaamheidscriteria. Maar er wordt volgens Bauer bij onze institutionele partijen onvoldoende ingezien dat defensie past in “duurzaam”. Kom los van “wapens zijn slecht”. Niemand houdt van oorlog, maar Bauer zou niet weten wat onethisch is aan zelfverdediging. Het is niet alleen het belang van investeerders, maar investeren in afschrikking is in aller belang. De overheid moet grote contracten voor langere tijd aangaan voor materieel en munitie in lijn met NAVO standaarden. Grote orders betekent vooral een prikkel om de productiecapaciteit fors op te schroeven. Admiraal Bauer is bezorgd dat het niet snel genoeg gaat. Bauer: “zijn we op tijd? Als we doorgaan zoals we nu bezig zijn, polderen we onszelf in de oorlog. We hebben dertig jaar geleefd in een tijdperk waarin alles planbaar en controleerbaar leek. Dat tijdperk is voorbij. We kunnen het tij nog keren en onze aanpak te veranderen.”
Het lijkt me goed dat we meer aan defensie besteden: si vis pacem, para bellum. Maar geen paniek. Als alle 27 EU lidstaten 2% doen, dan is Rusland te verslaan. Bovendien wordt een oorlog gewonnen met “boots on the ground”. Rusland heeft een bevolking van 144 miljoen zielen en krimpend; de EU 450 miljoen zielen en toenemend. Getalsmatig zitten wij goed. Maar hoe zit het met onze mentaliteit? Daar ben ik nog niet zo zeker van. Ik ben voorstander van wederinvoering van de dienstplicht. Goed voor defensie en goed voor integratie.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten