frits bosch column

-Frits Bosch- Wie zijn de armen? Zitten ze in de getto’s? Is de armoede structureel?

Opinieaug 21 2023, 10:30
Eén miljoen mensen dreigen volgens het Centraal Planbureau, CPB, onder de armoedegrens te zakken. Wie zijn dat?
Het CPB meldt dat we dit jaar een ‘technische recessie’ beleven: twee kwartalen met negatieve economische groei. Over het hele jaar zal de groei 0,7% bedragen. Dit jaar zal het begrotingstekort slechts 0,6% bedragen maar zal volgens CPB zonder maatregelen in 2028 3,9% bedragen dus boven de EU norm van 3%. Ik geloof dit laatste niet. Het CPB is niet in staat om zelfs maar twee kwartalen vooruit te kijken, laat staan dat CPB iets zinvols kan zeggen over 2028.
Er dreigen volgens CPB dit jaar één miljoen mensen onder de armoedegrens te verdwijnen. Dat mag niet gebeuren zodat volgens het kabinet er bezuinigd moet worden om de nodige miljarden te vinden om de armoede te bestrijden. De ministers Kaag, Van Gennip en Adriaansens zijn het er echter niet over eens waar die miljarden gevonden moeten worden: huurtoeslag verhogen? Zorgtoeslag verhogen? Kindgebonden budget? Hoger minimumloon? Bijstand verhogen tot AOW niveau? Verhogen Algemene heffingskorting? Ga maar lekker met elkaar in discussie en zet de bekende hobby’s maar in de ijskast om ze er nooit meer uit te halen.
Ik meen me te herinneren dat Geert Wilders, PVV, over en weer in de Kamer, op de hem welbekende dringende manier aandacht heeft gevraagd voor dit onderwerp. Minister Kaag heeft toen beterschap beloofd. Blijkbaar niet. Slechte minister. Verantwoordelijkheid nemen svp.
Maar de vraag resteert: wie zijn de één miljoen armlastigen? Mogen we dat svp weten? Het zijn geen mensen op de Zuidas die per uur 500 tot 1800 euro per uur beuren. Zijn het mensen in de getto’s van onze grote steden? Heeft het zin om hen generiek uit de brand te helpen? Zitten er onder die groep allochtonen? Zitten er ook ex asielzoekers bij? Of zijn het allemaal autochtonen? Kortom: wie zijn het en waar zitten ze? Hoe gelaagd is deze groep? De reden dat we dit moeten weten is om de vraag te kunnen beantwoorden: is deze armoede structureel of incidenteel. Het lijkt erop dat de armoede een structureel karakter krijgt. Niet verwonderlijk: we hebben armoede decennialang geïmporteerd. We moeten dus nu structureel de portemonnee trekken voor de betreffende groepen. Is dat de reden dat we niet mogen weten wie dit zijn??
Goedertierenheid kost geld, veel geld. Goedertierenheid doet pijn bij minder draagkrachtigen omdat de portemonnee eens leeg is. Het geeft frictie tussen bevolkingsgroepen, polarisatie. Transparantie svp!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten