-Michel Mulder- 'De zinloosheid van ons bestaan'

Michel Mulder

Michel Mulder

-Michel Mulder- 'De zinloosheid van ons bestaan'

Als er ooit een roman van Mary Shelley tot 'leven' kan worden gebracht, dan is het het verhaal van Frankenstein, met in de leidende bijrol Yuval Noah Harari als de gestoorde wetenschapper Victor Frankenstein, en de nuttelozen onder ons als zijn little monsters.

Harari, geprezen én verketterd om zijn boeken, wordt het meest bejegend vanwege zijn uitspraken in vele interviews, uitspraken die bij mij mijn nekharen recht overeind doen staan.

Volgens zijn People’s Temple-achtige volgelingen interpreteren veel van ons zijn gesproken woorden als te negatief, en mogen wij slechts een oordeel vellen als wij zijn hele literaire legacy van voor tot achter hebben doorgespit. Dat dit een ietwat achterlijke redenatie is, zal ik aan de hand van één voorbeeld laten zien: weinigen hebben het boek Mein Kampf van Hitler gelezen, maar toch heeft iedereen een mening over hem. (terecht uiteraard, gezien zijn misselijkmakende daden)

Ik hoef geen boek te lezen om vanuit mijn menselijke waarden een uitspraak als: "now in the past many tirants and governments wanted to do it, but nobody understood biology well enough, and nobody had enough computing power and data to hack millions of people. Neither the Gestapo nor the KGB could do it. But soon at least some corporations and governments will be able to systematicly hack all the people."

Nou staan zijn volgelingen bij een dergelijk kort fragment uiteraard direct op hun artificial intelligence-teentjes, omdat dit slecht een 'glimp' is van het zo bewonderde repertoire van sekteleider Harari. Met als toegevoegd argument dat we dit ook zouden kunnen zien als zijn 'waarschuwing' aan de mensheid, hem daarbij plaatsend in een moeder Teresa-achtige vredesrol.

Als we het fragment echter even verder luisteren, dan mogen we toch echt tot de conclusie komen dat Harari niets opheeft met de mensheid - zoals zij bestaat uit vlees en bloed - en meer een afvallige engel is, die een cyborgachtige mensheid nastreeft, getuige zijn uitspraak: "and if indeed, we succeed in hacking and engenering life, this will be not just the greatest revolution in the history of humanity, this will be the greatest revolution in biology since the very beginning of life, four billion years ago."

Harari is dus niet alleen een pleitbezorger voor het spelen voor God, hij ziet dit onnatuurlijke ingrijpen ook nog zo ongeveer als de grootste uitvinding ooit gedaan door de mensheid.

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dan het vervolg van Harari's journey to the basement of human decency, het omgaan met het geschapen leger aan braindead zombies. Ook daar heeft deze Jesus from hell een eenvoudige oplossing voor: computergames en drugs. (https://rumble.com/v1kk05v-verdoof-nutteloze-mee-eters-met-drugs.html)

Je kan natuurlijk - met zijn leger van volgelingen - de discussie aangaan wie 'oppergod' Harari ziet als de nutteloze mee-eters, maar dat hij niet een bepaald positief beeld heeft over de mensheid zoals zij nu bestaat, dat moge duidelijk zijn.

Lees meer over:
Politiek Wetenschap

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties