wybren1

-Wybren van Haga- Het mag wat kosten: Ministerie van VWS betaalt OMT-geheimen met uw belastinggeld

Opiniefeb 28 , 18:30
De coronacrisis liep al behoorlijk in de papieren, maar de coronadoofpot mag helemaal wat kosten. Onlangs ontvingen wij een brief van de Landsadvocaat Pels Rijcken, die mededeelde vanaf nu het vuile werk van het Ministerie van VWS op te knappen met betrekking tot onze zaak voor het vrijgeven van de geheime OMT-opnames. Want dat dit zaakje stinkt, is inmiddels overduidelijk.
BVNL publiceerde onlangs haar eigen OMT-tapes: een integrale opname van het gesprek op het Ministerie van VWS, waar wij na anderhalf jaar sleuren, eindelijk op audiëntie mochten komen bij de Programmadirecteur Bestuurlijke Openbaarheid – what’s in a name – om te praten over het vrijgeven van de ‘onbedoeld en ongewild’ bewaarde OMT-opnames, die minister Ernst Kuipers vergeten was te verstoppen in de kelder vol coronadoofpotten, ergens in de krochten van de Tweede Kamer, waar, samen met de Grondwet, waarheid en gerechtigheid een tragische dood sterven.
Maar hoewel het Ministerie ‘de grootst mogelijke openheid betracht’, bleek het met naam en toenaam openbaar maken van de bij het gesprek aanwezige VWS-medewerkers toch wat al te transparant. Vreemd genoeg gaf het Ministerie zelf aan dat ze het gesprek wilde opnemen en ze verstrekten de opname aan ons zonder verdere voorwaarden. Een sommatie van Landadvocaat Pels Rijcken beval BVNL de opname van het gesprek onmiddellijk de anonimiseren, of anders… Maar bij BVNL doen wij niet aan met twee maten meten. Een Programmadirecteur Bestuurlijke Openbaarheid die de gelederen gesloten wil houden, zetten wij juist graag fel in het zonnetje en hebben wij de opname van het gesprek integraal op de website van BVNL geplaatst (VWS blijft bij geheimhouding OMT-opnames - BVNL gaat naar de rechter). Tenslotte is de overheid zelf fervent voorstander van de surveillancestaat. Gelijke monniken, gelijke kappen. Dus Big Burger is watching is you. Maar een betrouwbare overheid heeft niets te verbergen, toch?
Dat het Ministerie van VWS niet op de kleintjes let wisten we al. Honderdduizenden euro’s aan dwangsommen voor niet of te laat beantwoorde Woo-verzoeken worden zonder blikken of blozen uit de schatkist betaald. De burger betaalt haar eigen genoegdoening. Een grotere sigaar uit eigen doos bestaat niet. En ook de Landsadvocaat komt echt pro deo niet uit bed. Het bewaren van de coronageheimen gebeurt op uw kosten en de rekening daarvan wordt peperduur door uzelf betaald. Daarom maakt het de overheid niet uit hoe lang Woo-verzoeken en juridische procedures duren. Sterker nog, hoe langer hoe beter, want hoe armer en meer murw geslagen de burger, hoe meer wandaden er verdwijnen in het moeras der vergetelheid, die uit al dat slijk nooit meer opgediept kunnen worden.
Het is tekenend voor de Nederlandse Staat: de overheid neemt en laat de burger daarvoor geven. En als de overheid zichzelf te buiten is gegaan, is het opnieuw de burger die voor de gevolgen daarvan mag opdraaien. Onverzadigbaar verslond de Staat tijdens de coronacrisis de rechten, vrijheden, het welzijn en de gezondheid van het volk. Maar de ogen van de overheid waren bij het coronabeleid groter dan de maag. De buikpijn die het Ministerie van VWS inmiddels voelt als er weer een Woo-verzoek, een bezwaar of een beroep van BVNL binnenkomt is vanuit Den Haag inmiddels bijna voelbaar op het partijkantoor in Haarlem. Want what goes up, must come down. En wat de overheid de burger de afgelopen jaren heeft laten slikken, is te moeilijk te verteren. Ook de Landsadvocaat kan niet voorkomen dat de drek uiteindelijk de beerput uitgespoten komt.
Weinig dat de overheid doet, is het geld, de tijd, de moeite, de aanpassingen of de opofferingen van de burger waard. Maar het opdiepen van de OMT-opnames uit de grote zwarte doos van VWS gaat ons heel wat opleveren. De kosten die wij met z’n allen moeten maken voor de Landsadvocaat moeten we dan, voor deze ene keer, ook zien als een collectieve investering in het oplossen van de grootste misdaad van de overheid tegen de bevolking in jaren. Het zou er weleens voor kunnen zorgen dat de Staatsschuld, niet eens zozeer de financiële, maar vooral de morele Staatsschuld van incompetentie en corruptie, die al jarenlang openstaat, eindelijk aan de burger kan worden terugbetaald. In het belang van Nederland!
Geschreven door Wybren van Haga, partijleider BVNL en Vala van den Boomen, beleidsmedewerker BVNL.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten