shutterstock 313056677

Afsteken van particulier vuurwerk onder vuur: Steeds meer Nederlandse gemeenten pleiten voor landelijk verbod

Politiekdec 24 2023, 19:00
De Nederlandse tradities liggen onder vuur; Zwarte Piet is – zij het op enkele plekken in Nederland na – volledig gecanceld. Paasvuren staan ter discussie, en ook het afsteken van vuurwerk houdt de gemoederen alweer een tijdje bezig. Dit jaar lijken steeds meer gemeenten zich uit te spreken voor een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk.
In een rondgang van het ANP langs ongeveer tweehonderd gemeenten is het aantal voorstanders opgelopen van zo'n dertig tot ruim vijftig. De meeste gemeenten zijn neutraal; ze laten de beslissing aan de landelijke politiek en zeggen dat ze zich aan dat besluit houden. Klachten die vaak de kop opsteken met betrekking tot het particulier afsteken van vuurwerk zijn milieuvervuiling, vernielingen en overlast. Met name de laatste twee zijn voornamelijk de oorzaak van illegaal, explosief gevaarlijk vuurwerk. Met een rotje blaas je namelijk echt niet een bushokje op.
Het handhaven en controleren op het afsteken van illegaal vuurwerk zou de groeiende golf van vernieling terug kunnen dringen, al moet daar wel bij gezet worden dat er ook met een algeheel vuurwerkverbod bushokjes, vuilnisbakken en brievenbussen zullen sneuvelen. Zolang mensen zonder al te veel moeite aan hun illegale knal- en siervuurwerk kunnen komen, zal een algeheel vuurwerkverbod ook niet helpen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Gemeenten proberen steeds meer te sturen naar een algemene grote vuurwerkshow in plaats van het afsteken van consumentenvuurwerk. Dit zal ook een klap zijn voor ondernemers die jaarlijks afhankelijk zijn van hun omzet rondom oud en nieuw door middel van het verkopen van vuurwerk. Met de strengere regels is het plezier er snel af.
Met een beoogd nieuw kabinet waar ook BBB en PVV onderdeel van zijn, lijkt het echter aannemelijk dat een algeheel vuurwerkverbod vanuit Den Haag voorlopig geen onderwerp van gesprek zal zijn, mits het demissionaire kabinet dit er nog doorheen jaagt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten