Gijs van Dijk  TK2021 51015533587

"Broddelwerk, onzorgvuldig en zeer kwalijk|: 'Onderzoek' naar PvdA'er Gijs van Dijk blijkt puinhoop te zijn

Politiekokt 11 2022, 8:55
Eerder dit jaar stapte PvdA'er Gijs van Dijk op uit de Tweede Kamer omdat hij beschuldigd werd van "grensoverschrijdend gedrag." Hoewel wij van rechts daar natuurlijk hartelijk om gelachen hebben blijkt nu dat de beschuldigingen en het onderzoek dat eraan vooraf gingen één grote puinhoop waren. Zijn advocaat eist daarom dat het rapport direct openbaar wordt gemaakt, zodat iedereen kan meelezen.
Experts vinden het gedane onderzoek van de PvdA "zeer kwalijk," "onzorgvuldig" en zelfs "broddelwerk." Op basis van dit onderzoek, dat in juni verscheen (intern in ieder geval), zei de voorzitter van de PvdA, Esther-Mirjam Sent, dat het allemaal hartstikke "ernstig" was. Zij gaf Van Dijk dan ook nog eens een extra straf bovenop zijn exit uit de Tweede Kamer: hij mag de komende vier jaar geen functie namens de PvdA bekleden. Daarna krijgt hij heel misschien nog een kans.
Maar twee hoogleraren zeggen nu tegen EenVandaag dat het hele onderzoek één grote puinhoop is. In het onderzoek is heel veel gedaan met de 'gevoelens' van degenen die zich hebben gemeld met klachten, maar er is vrijwel geen wederhoor gedaan. Daarnaast hing de conclusie vreemd aan elkaar, en was het toetsingskader ook nog eens niet duidelijk.
Zo staat in het rapport een tekst als: "Ook is het aannemelijk dat meldsters zich grensoverschrijdend en/of ongewenst voelen behandeld." De PvdA vat dat samen met: "Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag door Van Dijk richting meerdere personen."
Maar dat staat er natuurlijk helemaal niet. Wat er staat is dat die vrouwen zich zo behandeld voelden. Dat is een totaal subjectieve bewoording. Hoogleraar van Eijbergen zegt daar dan ook terecht over dat de conclusie van de PvdA zich helemaal niet rijmt met "de zachte conclusies van het onderzoek."
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En dan is er nog een vraag: als hij zich privé misdragen heeft - bijvoorbeeld door buiten de pot te pissen - moet dat dan van invloed zijn op zijn politieke carriere? Als hij werknemers de huid vol scheldt de hele dag of nóg verder gaat, soit. Maar wat als hij gewoon wat flirt af en toe, buiten het werk om, en als hij op het werk weliswaar een lastige baas is, maar ook weer geen Lucifer? Wat als vrouwen het "gevoel" hebben dat ze niet goed behandeld zijn, wat puur een subjectieve statement is?
Hoewel het natuurlijk hilarisch is als een PvdA'er beschuldigd wordt is dit misschien toch weer een goed moment om ons eraan te herinneren: dat iemand beschuldigd wordt betekent niet altijd dat de beschuldigingen ook klóppen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten