BVNL-Kamerlid Van Haga stelt Kamervragen over fors hogere rekening drinkwater

BVNL-Kamerlid Van Haga stelt Kamervragen over fors hogere rekening drinkwater

Wybren van Haga (FVD). Bron: Screenshot Tweede Kamer.

BVNL-Kamerlid Wybren van Haga vindt het onaanvaardbaar dat de rekening voor drinkwater fors omhoog zal gaan. Als excuses voor die onacceptabele prijsstijging worden de inflatie (10%} en duurzame investeringen (20 tot 25%) opgevoerd.

“Water is een eerste levensbehoefte. Het is wat BVNL betreft daarom volstrekt onaanvaardbaar dat we de rekening voor drinkwater fiks gaan verhogen. Veel mensen komen al nauwelijks rond", stelt Van Haga. "AOW-ers die massaal naar de Voedselbank moeten, peperdure benzineprijzen, hogere huren, onbetaalbare zorg, hogere energierekeningen en nu dus de mensen nóg verder op kosten jagen door de rekening op drinkwater exorbitant te verhogen. Knotsgek! Het is tijd dat het kabinet Rutte/Kaag eens voor de eigen inwoners gaat kiezen", aldus Van Haga, die stelt dat inflatieverhoging door het maken van andere kabinetskeuzes door het Rijk gecompenseerd moet worden. "De investeringen die men wil doen op basis van klimaatgedram moeten we helemaal niet doorberekenen aan klanten. De gewone man zit helemaal niet te wachten om te dokken voor de klimaatdromen van D66", aldus Van Haga.

Ergens is het natuurlijk ook best wel vreemd dat een bedrijf als Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, nu ineens geschrokken is van de lange periode van droogte dit jaar. Alsof het ze zomaar is overkomen, terwijl de afgelopen jaren er wel vaker periodes van droogte zijn geweest. Maar nee, nú ineens, bovenop allerlei andere kosten die Nederlanders hebben te verkroppen, knalt Vitens er gewoon even een prijsverhoging van minimaal 10 procent doorheen én gaan ze duurzame investeringen doen. Dat riekt eerder naar opportunisme dan noodzaak. Niet zo gek dus dat Van Haga de volgende Kamervragen heeft ingediend:

1) Bent u bekend met het feit dat de rekening voor drinkwater fors duurder gaat worden (1)?

2) Deelt u de mening dat drinkwater een primaire levensbehoefte is? Zo ja deelt u de mening dat 30 tot 35% prijsstijging (10% inflatie, 20 tot 25% investeringen vanwege klimaatgedram) onaanvaardbaar is?

3) Heeft u, zeker gezien het feit dat de bevolking al te kampen heeft met vele zaken die duurder worden, de bereidheid inzet te leveren om een prijsstijging op de primaire levensbehoefte drinkwater te voorkomen? Zo ja, graag een gedetailleerd antwoord hoe u dat gaat bewerkstelligen.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

4) Bent u het eens met het streven om voor de voorziening in ons drinkwater volledig soeverein te zijn en dus onafhankelijk van het buitenland?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties