shutterstock 1173152773

Doodeng! Politie experimenteert met hypermoderne politiebus met vijf camera's in Dordrecht

Binnenlandaug 08 2022, 17:00
In Dordrecht rijdt de komende twaalf maanden een 'videovoertuig' rond, als onderdeel van een pilot. Deze hypermoderne politiebus is uitgerust met videotechnologie die volgens de politie kan helpen met 'hedendaags politiewerk'. Critici zien echter een gevaarlijke ontwikkeling.
Voor agenten klinkt het super handig. Het busje is voorzien met een draaibare camera op een mast en vier dome-camera's die 360 graden beeld geven rondom het voertuig. En de dome-camera's hebben ook nog eens zowel een thermische als een dag-nachtzichtsensor, waarmee er ook door rookwolken en duisternis gekeken kan worden.
Volgens de politie dient het voertuig drie doelen: eenvoudiger overzicht creëren ter plekke voor agenten, een expert middels video laten meekijken en beelden kunnen tot slot als bewijsmateriaal worden gebruikt, meldt Rijnmond.nl.
Het probleem met dit voertuig zit hem natuurlijk in de toepasbaarheid en in privacyschendingen. Met zo'n thermische camera zou de politie in principe kunnen kijken of iemand thuis is. En als zo'n politiebus tijdens een demonstratie rondrijdt, sta je mooi op beeld!
En misschien is dat allemaal nog tot daar aan toe, maar wat als de politie gebruik gaat maken van biometrische scanapparatuur? Tijdens een demonstratie sta je dan niet alleen meer op beeld maar kan er zo een profiel met logboek van je worden gemaakt. 'Pietje is ook weer aanwezig, dat is de derde keer al dit jaar.' Het is vervolgens niet heel moeilijk voor de politie om demonstranten dan te intimideren. Ze hoeven alleen maar aan te geven dat ze weten wie je bent en hoe precies ze jou in de gaten houden.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
We kunnen er best vanuit gaan dat de politie grote meerwaarde ziet in zo'n politiebusje, al is het maar om het simpele feit dat er veel meer vastgelegd kan worden tijdens een hectische situatie. Niet lang na het 'succes' van de pilot willen andere politie-eenheden natuurlijk ook wel zo'n busje. En voor je het weet worden die busjes voorzien van geavanceerde technologie om mensen beter in de gaten te kunnen houden. Maar daar zou de politie natuurlijk nóóit misbruik van maken, toch?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten