shutterstock 1173152773

Politie dreigt met publiceren foto's rellende boeren bij huis stikstofminister: 'Kom je melden, of anders!'

Binnenlandjul 01 2022, 15:00
Boeren die afgelopen dinsdag betrokken waren bij rellen bij het huis van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) worden opgeroepen zich te melden bij de politie. Doen ze dat niet, dan zet de politie herkenbare beelden van hen online, zegt de politie.
De politie wordt er al enige tijd van beschuldigd nauwelijks in te grijpen bij de boerenprotesten, terwijl die protesten steeds heftiger worden. Om dat beeld tegen te gaan roept de politie nu elf boeren op om zich te komen melden. Het gaat dan om de boeren die door de blokkade van de politie heen braken, een politiewagen hebben vernield en een giertank in de buurt van het huis hebben geleegd.
Al met al gaat het nog steeds om een softe aanpak van de politie. Ze lijken er alles aan te doen om te voorkomen dat de pleuris écht uitbreekt en richten zich daardoor tot nu toe uitsluitend op de excessen. Dat is ook de lijn die het kabinet zelf heeft gekozen. Zo roept stikstofminister Van der Wal op geen rellen te veroorzaken en doet ze duidelijk een poging om de 'rellende boeren' van de 'protesterende boeren' los van elkaar te zien. Daarnaast heeft het kabinet het idee geopperd om een bemiddelaar aan te wijzen, wat weer een typische poging is om de verantwoordelijkheid af te schuiven op een derde partij.
Het probleem is alleen dat het kabinet (en specifiek Van der Wal) totaal niet bereid lijkt om de plannen ook maar enigszins aan te passen. De gesprekken die ze graag met de boeren willen lijken meer te zijn gericht op stoom afblazen, want tot nu toe zijn er maar weinig concrete opties genoemd die boeren kunnen nemen om te voorkomen dat ze zullen worden onteigend. "De doelen staan, maar ik bied ruimte in de manier waarop we die doelen gaan halen", zegt de minister.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Van der Wal benadrukte dat er nuance moet komen in het debat over stikstof, meldt de NOS. Ze verzet zich tegen het beeld dat er een kaalslag op het platteland komt, maar dat beeld heeft het kabinet toch echt zelf gecreëerd. Die boeren zijn niet immers niet gaan rellen omdat ze alleen een stikstofreducerende investering moeten doen om te kunnen blijven bestaan!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten