screen shot 2023 04 25 at 144338

Caroline van der Plas (BBB) heeft haar buik VOL van premiersgekeuvel: 'Het zijn TWEEDE KAMERverkiezingen!'

Politiekaug 05 2023, 19:00
In wat alleen maar aangeduid kan worden als een hele mooie principiële maar verder volstrekt nutteloze houding laat Caroline van der Plas vandaag weten dat het heel dom is dat mensen de hele tijd bezig zijn met de volgende premier. Want, zegt ze, het gaat om de Tweede Kamerverkiezingen 2023, Niet om de premiersverkiezingen.
Bij de Volkskrant vragen ze zich vandaag af dat, als Van der Plas en ook Pieter Omtzigt allebei geen premier willen worden, we ons moeten afvragen waar de campagne dán om gaat. Want, tja, in Nederland zijn de kranten gewend om het alleen nog maar over persoontjes te hebben en niet meer over de inhoud. Niet zo gek, want de inhoudelijke verschillen zijn in de praktijk natuurlijk vrijwel niet-bestaand.
Caroline van der Plas reageert geïrriteerd op de vraag van de Volkskrant. "De Tweede Kamer is het hoogste politieke orgaan in [Nederland] en rechtstreeks gekozen door de burgers," stelt de BBB-leider. "Dát is waar de campagne over moet gaan. Het zijn geen premier-verkiezingen. Het zijn Kamerverkiezingen. Wie de premier benoemt, komt daarna pas."
Natuurlijk heeft Van der Plas gelijk. In Nederland kiezen we niet direct een premier. Het zijn zogenaamd verkiezingen tussen partijen, niet tussen ménsen.
Maar in de praktijk is dat natuurlijk al heel lang flauwekul. De verkiezingen gaan bij de gewone partijen alleen nog maar om personen. Alleen bij een partij als Forum voor Democratie zit dat anders, en dat komt omdat die partij terecht het systeem wil veranderen - niet alleen de poppetjes.
Helaas denken alle andere partijen daar heel anders over. Bij die clubs gaat het niet om de inhoud. Als ze al andere ideeën hebben dan de andere kartelpartijen, dan heb je het vooral over details. Verder steunen ze allemaal Woke, zijn ze allemaal voor EU-lidmaatschap, gaan ze allemaal mee met de digitale ID én de digitale munt, zijn ze heel bang voor 'het klimaat,' vinden ze hoge belastingen geen enkel probleem ('misschien 2 procentpunt hoger of lager!'), en steunen ze de Amerikaanse buitenlandse politiek van harte terwijl dit alleen maar Amerika dient, en niet onze belangen.
(Artikel gaat verder na deze oproep) De Tweede Kamerverkiezingen 2023 zijn de belangrijkste verkiezingen VAN ONS LEVEN. DDS begrijpt dat beter dan wie ook. We gaan daarom met gestrekt been de campagne in - om te strijden voor óns Nederland, onze cultuur, en onze tradities. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Steun ons daarom! Doneer aan DDS via BackMe. En help ons deze campagne hard in te gaan.
Daar komt nog eens bij dat, hoewel de Tweede Kamer in theorie, het machtigste orgaan zou moeten zijn, dat al heel lang het geval niet meer is. Die macht heeft de Kamer zelf namelijk afgestaan. Het kabinet is tegenwoordig veruit het machtigste orgaan; de uitvoerende macht is verworden tot wetgevende én uitvoerende macht in 1, met het parlement in een "adviserende" functie. Of zelfs dat niet eens; vaker is het parlement - de coalitie-meerderheid, tenminste - niets meer of minder dan een propagandaorgaan van het kabinet.
Van der Plas' oproep klinkt dus heel leuk - maar vooral ook heel nutteloos. Honderd jaar geleden was dit zeker opgegaan... en 50 jaar geleden ook nog wel. Maar we leven nu in een situatie waarin dat gewoon niet meer zo is. Het kabinet is veruit de machtigste instantie, verkiezingen gaan bij de kartelpartijen alleen nog maar over de poppetjes. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten