de dagelijkse standaard tweede kamer 111 websize

Peiling! VVD en PvdA/GroenLinks in nepspannende race: 28 tegen 27. Wie wordt de grootste kartelpartij?

Politiekjul 25 2023, 16:00
Een nieuwe dag, een nieuwe peiling. Dit keer komt de peiling via EenVandaag, in samenwerking met Ipsos. De resultaten zijn buitengewoon opmerkelijk. De peiler pusht PvdA/GroenLinks namelijk enorm en geeft die combinatie 7 zetels meer dan bij de vorige peiling. Ook FVD en PVV zitten in de lift. D66 en het CDA verliezen ondertussen nóg meer dan ze al deden.
Als de Tweede Kamerverkiezingen 2023 vandaag waren zou de VVD uitkomen op 28 zetels, aldus EenVandaag/Ipsos. Ik geloof daar vrij weinig van - dat lijkt me veel e veel, maar de peiler beweert dat het écht zo is.
Hoewel dat de VVD groter maakt dan PvdA/GroenLinks is het verschil nu virtueel minimaal: één mager zeteltje. Verenigd links krijgt onder leiding van Frans Timmermans maar liefst 27 zetels. Dit betekent dat het momenteel echt een race is tussen Dilan Yesilgöz en Frans Timmermans voor het Torentje.
Hartstikke interessant, natuurlijk, ware het niet dat het eigenlijk niet écht uitmaakt wie er wint: als die partijen ongeveer even groot worden gaan ze gewoon lekker met elkaar in een coalitie zitten. Inhoudelijk maakt het echt niet uit of het kabinet Yesilgöz is met PvdA/GL er ook bij, of kabinet Timmermans met de VVD erbij.
Maar dat mogen we geloof ik niet zeggen van het mediakartel. Die willen namelijk net doen alsof het werkelijk héél spannend en vooral ook hartstikke belangrijk is allemaal. We doen de kaken dus maar stijf op elkaar en zeggen niks.
De virtuele groei van PvdA/GL gaat ten koste van D66 én het CDA. Die partijen verliezen allebei 2 virtuele zetels bij deze peiler, waardoor de nepdemocraten uitkomen op 10 zetels (2,5 jaar geleden waren dat er 24!) en de nepchristenen op 6. Daarmee is het CDA maar een beetje groter dan FVD, de ChristenUnie en Volt.

FVD PVV BBB

Wat FVD betreft is er goed nieuws. Thierry Baudet en de zijnen krijgen er een virtuele zetel bij. Daardoor staan ze nu op 4 zetels. Als de geschiedenis ons iets leert dan is het dat dit soort peilers FVD vanaf nu af en toe wat meer geven zodat ze rond verkiezingstijd uitkomen op een aantal dat redelijk dicht in de buurt van de uitslag ligt - zodat ze niet keihard afgaan, maar zodat ze FVD tussen verkiezingen door wél qua publieke imago 'klein' kunnen houden.
De PVV doet het ook erg goed. Wilders en de zijnen boeken vier zetels winst. Wilders is daar natuurlijk erg blij mee, en laat trots weten op X / Twitter dat hij van iedereen houdt.
Bij BBB gaat het ook nog steeds heel aardig. Caroline van der Plas en de haren komen uit op 24 zetels. Dat is een flink hoog aantal. Maar het is wel flink minder dan PvdA/GL én de VVD. Drie minder dan de eerste en vier minder dan de laatste. Ja, BBB is in de running voor het premierschap. Maar lastig wordt het wel aangezien de VVD én PvdA/GL vanaf nu onbeperkte media-aandacht gaan krijgen. Het mediakartel wil helemaal niet dat BBB de grootste wordt, daar gaan ze dus een stokje voor proberen te steken.

JA21 en SP verliezen

Tenslotte is er slecht nieuws voor JA21. Nicki Pouw-Verweij heeft al laten weten dat ze niet terug wil komen in de Tweede Kamer voor die partij. Blijkbaar zijn er met haar flink wat kiezers weggelopen en teruggaan naar FVD en/of overgestapt naar de PVV.
Hierdoor staat JA21 momenteel op 4 virtuele zetels. Dat is het laagste aantal dat de partij in jaren heeft gehad. Het is tekenend voor het gebrek aan leiderschap van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Kiezers hebben in de gaten dat a) de partij eigenlijk nergens voor staat en b) het er intern heel onrustig is. Ook nu zijn er boze roddelaars die suggereren dat Eerdmans' tijd als partijleider heel binnenkort ten einde komt. Als niet vrijwillig dan omdat de partij de komende weken en maanden zoveel verliest dat hij niet meer kán blijven zitten.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) De Tweede Kamerverkiezingen 2023 zijn de belangrijkste verkiezingen van ons leven. Het knettergekke partijkartel en het mediakartel willen Nederland onherstelbaar beschadigen. De Dagelijkse Standaard komt daar keihard tegen in verzet... Wij staan pal voor Nederland. Maar wij hebben daar jouw hulp bij nodig. Strijd zij aan zij met ons tegen het kartel en steun ons! Doneer via BackMe en help ons het mediakartel én het partijkartel te bestrijden. Voor Nederland!
Verder is het opmerkelijk dat ook de SP volgens EenVandaag/Ipsos een virtuele zetel verliest aan het monsterverbond tussen PvdA en GroenLinks. Opvallend, want de SP heeft de laatste jaren duidelijk kritiek gehad op die twee partijen omdat die feitelijk functioneerden als gedogers van het nachtmerriekabinet Rutte IV. Je zou denken dat kiezers zich daarvan bewust zijn en PvdA/GL afstraffen, maar blijkbaar is dat - vanwege al dat gepush in de media natuurlijk - nóg niet het geval.
De opdracht voor de SP is dan ook om in campagnetijd duidelijk te maken dat PvdA en GL inhoudelijk niet te onderscheiden zijn geweest van D66 én zelfs van de VVD.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten