20220125 tweede kamer vera bergkamp en pieter omtzigtjpg

Caroline van der Plas nodigt Pieter Omtzigt uit: Een nieuwe alliantie in de Tweede Kamer?

Politiekmrt 27 2023, 11:54
Als Pieter Omtzigt besluit zich bij de BBB aan te sluiten, zouden ze volgens de nieuwste peiling van Maurice de Hond in totaal 53 zetels in de Tweede Kamer verkrijgen. Caroline van der Plas (BBB) staat open voor een samenwerking en liet dit blijken tijdens een uitzending van WNL op Zondag op NPO1. “Ik heb al eerder gezegd dat ik opensta voor samenwerking.”
Van der Plas nodigt Omtzigt nadrukkelijk uit voor een gesprek om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen: “Het is aan hem om te beslissen wat hij wil. Pieter is een uitstekend Kamerlid, natuurlijk zou je hem er graag bij hebben. Hier hebben we een team medewerkers, de dossiers, en kunnen we aan de slag. Dat wil hij nu ook, maar hij beschikt niet over de mensen en middelen.” Volgens haar is de deur zeker open voor Omtzigt.
Afgelopen week vroeg ze Omtzigt direct hoeveel journalisten hem hadden gevraagd of hij zich wilde aansluiten bij de BBB. “Hij lachte, maar reageerde verder niet inhoudelijk.” Ze heeft nooit verhuld dat ze Omtzigt graag in de partij zou willen hebben. “Hij moet het willen, moeten de partijen bij elkaar passen, en wat wordt ieders rol? Dat is dan een tweede.”
Pieter Omtzigt stapte eerder op bij het CDA na onenigheid binnen de partij en het uitlekken van een memo waarin hij zijn zorgen en kritiek uitte over de partijcultuur. Hij besloot als onafhankelijk Kamerlid verder te gaan en heeft sindsdien een grote aanhang gekregen. Omtzigt staat bekend om zijn kritische houding en zijn vasthoudendheid bij het blootleggen van misstanden, zoals de toeslagenaffaire. Veel kiezers waarderen zijn integriteit en vastberadenheid om zaken te veranderen in de politiek.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Als hij zich bij een andere partij aansluit dan doet hij dat vrijwel zeker alleen als hij er eerst zeker van is dat hij een vrije rol krijgt, zoals hij nu ook heeft - met dit verschil dat hij dan kan rekenen op een groot team van medewerkers die hem flink wat werk uit handen kunnen nemen. Maar als hij denkt dat hij in een andere partij gekneveld zal worden zoals eerder bij het CDA al het geval was, dan is de kans groot dat hij als onafhankelijk Kamerlid doorgaat, misschien zelfs met een eigen Lijst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten