Screen Shot 2022 10 05 at 181223

Peiling Maurice de Hond: D66 stort in elkaar en houdt maar 9 zetels over

Politiekmrt 26 2023, 15:00
Wanneer dient Sigrid Kaag haar ontslag in? Dat is de enige vraag die je kunt stellen als je ziet hoeveel D66 verliest in de laatste peiling van Maurice de Hond. Want volgens de bekendste peiler van Nederland zouden de 'democraten' genoegen moeten nemen met 9 magere zetels: een voor die partij historisch laag zeteltal. En dat allemaal onder de minder dan bezielende leiding van mevrouw Kaag.
Eerder vandaag schreven we al dat uit de nieuwste peiling van De Hond blijkt dat, als Pieter Omtzigt lid wordt van BBB, de nieuwe versie van BBB maar liefst 53 zetels kan halen bij nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Dat zou niet alleen voor de moderne tijd, met zoveel versplintering, episch zijn, ook historisch zou het gigantisch zijn. Het zou namelijk betekenen dat BBB één van de grootste partijen ooit wordt in Nederland met meer dan eenderde van de beschikbare zetels.
Maar dat is niet het enige nieuwswaardige uit de peiling. Want hij heeft natuurlijk ook zijn gewone peiling gedaan en mensen gevraagd wat ze zouden stemmen als er nu verkiezingen waren - in de situatie met de partijen zoals die nu zijn. Het resultaat voor de regeringscoalitie is extreem veelzeggend: de coalitie stort werkelijk in elkaar. De VVD houdt van de 34 zetels nog maar 19 over. Een verval van 15 zetels! Het CDA valt helemaal weg naar 7 zetels.
Een andere partij is echter de grootste verliezer: D66. Jawel, het clubje van Sigrid Kaag had bij de vorige verkiezingen 24 zetels. Mevrouw Hooghartigheid werd naar voren geschoven als de toekomstige eerste vrouwelijke premier van ons land. Dat was slechts een zaak van tijd.
Nou, dat gaat dus van zijn lang-zal-die-leven niet gebeuren. D66 komt uit op 9 zetels. Dat zijn er 15 minder dan in 2021. Nou is dat net zo'n groot verschil als de VVD, maar die partij kan in ieder geval nog opscheppen dat ze de tweede (virtuele) van het land is. Dat geldt bepaald niet voor D66:
Natuurlijk zou dit ook een slecht resultaat zijn voor de PVV, dat van 17 naar 9 gaat. Maar dat is toch echt een verval van 8 zetels, wat vergeleken met de 15 van D66 een heel beperkt verlies is.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Met Sigrid Kaag aan het roer stevent D66 langzaam af op de ondergang. In de media hebben ze het steeds over de ineenstorting van het CDA, maar dat geldt niet minder voor D66. Sterker nog, die partij wordt slechts twee zetels groter dan de oude concurrent met wie ze tegenwoordig ruziënd samenwerkt.
Gaan ze Kaag daar nog aan de kant zetten of hebben ze bij D66 zo weinig respect voor de kiezer dat dit ze niets deert; denkende dat ze na verkiezingen toch weer mee mogen doen bij het verdelen van de pluchefuncties?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten