shutterstock 1285364206

CDA en CU zetten Rob Jetten voor het blok: 'Gemeenten die Gazprom moesten opzeggen compenseren!'

Politieknov 22 2022, 14:10
Slecht niets voor Rob Jetten. De D66-minister voor Klimaat (proest) heeft te horen gekregen van de ChristenUnie én het CDA dat hij gemeenten die door hem eerder gedwongen werden hun Gazprom-contracten op te zeggen moet compenseren. Hij heeft hen namelijk nodeloos op kosten gejaagd, vinden de twee coalitiepartners. Oepsie!
Het is altijd leuk als er onrust is in de coalitie. En ja, dat is nu ook het geval. Het D66-kabinet liet eerder namelijk weten dat het gemeenten best wat geld wil geven voor het opzeggen van die dure contracten... maar dat moet natuurlijk niet kostendekkend zijn. Want daar doen D66'ers uit principe niet aan. Anderen op kosten jagen? Ja, dat wel. Met plezier zelfs. Maar uitdelen? Neen!
CU en CDA vinden dat volstrekt belachelijk... net als een meerderheid in de Tweede Kamer. Die vond het al meteen raar dat Jetten gemeenten, scholen en waterschappen dwong om hun contracten met Gazprom te beëindigen. Ze wilden een "heroverweging." Uiteindelijk ging Jetten akkoord met "uitstel" van executie. De gemeenten e.d. mochten wachten tot 1 maart 2023 om de overstap op een andere leverancier te maken. Maar wacht! Tientallen gemeenten waren toen al weggegaan bij Gazprom... en hadden dus nieuwe, veel duurdere contracten getekend bij andere - niet Russische - gasleveranciers.
En nu komt het: het opzeggen van de contracten was "helemaal niet nodig." Want het Gazprom waar de gemeenten hun geld vandaan haalden was een dochteronderneming van het bedrijf dat viel onder een Duitse dochteronderneming van Gazprom. En die Duitse dochteronderneming is genationaliseerd door onze oosterburen. Dat dit zou gebeuren, die nationalisering, was toen al bekend. Die achterlijk eis van Jetten was dus niet nodig, ook niet volgens de belachelijke sancties van onze overheid en de EU
De ChristenUnie zegt nu heel lief dat deze beslissing van Jetten "een inschattingsfout" was. Maar het resultaat is wat die partij toch niet acceptabel. Gemeenten zijn namelijk "op hoge kosten gejaagd." In een gemeente als Sliedrecht heb je het per inwoner bijvoorbeeld over 40 euro.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Natuurlijk was dat geen "inschattingsfout" maar opzet. Want Jetten én de hele Tweede Kamer wisten toen al dat die nationalisering van het Duitse Gazprom eraan kwam. Sterker nog, er werd al op gehamerd door de oppositie dat we gewoon gebruik konden maken van die Duitse slimmeriken. Jetten stopte zijn vingers in zijn oren en ging lekker verder met zijn plan.
Want het Grote Doel is niet om Rusland te straffen, maar om Nederland met harde hand "van het gas te helpen." Dát is waar ál die linksradicalen het écht om gaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten