1. Home
  2. Minister Jetten faalt: verplicht duurder gascontract voor gemeenten, geld gaat nog steeds naar Rusland
20220125 Tweede Kamer Rob Jetten D66 1

Minister Jetten faalt: verplicht duurder gascontract voor gemeenten, geld gaat nog steeds naar Rusland

Politiek26 aug 2022, 16:00
Nederland gaat zichzelf weer eens flink in de vingers snijden met het 'naleven' van de sancties tegen Rusland. Minister Jetten voor Klimaat en Energie eist dat gemeenten per 1 oktober een andere gasleverancier dan het Russische Gazprom hebben gevonden. Dit gaat gemeenten op kosten jagen én er vloeit nog steeds geld naar de Russische staatskas, terwijl dat niet zo hoeft te zijn.
Je zou denken dat als gemeenten afstappen van Russisch gas via gasleverancier Gazprom, dat het gas dat ze ergens anders vandaan halen dan niet-Russisch is. Maar de kans bestaat dat bij het opkopen van gas op de spotmarkt, wat alle gasleveranciers (inclusief Gazprom) doen, dat er nog steeds Russisch gas wordt gekocht. Men koopt op de markt namelijk een gasmix in.
Jetten doet dat af met 'Ja maar dan kopen we wel een heel stuk minder Russisch gas' (via de NOS). Het probleem is alleen dat als Nederlandse gemeenten hun contract met Gazprom Energy (de volle dochteronderneming van het moederbedrijf uit Moskou) zouden houden, ze waarschijnlijk niet de Russische staatskas zouden spekken.
Het Europese hoofdkantoor van Gazprom Energy valt namelijk onder Gazprom Germania. En Duitsland heeft Gazprom Germania praktisch volledig genationaliseerd, meldde Nieuwsuur. De constructie werkt zo dat Gazprom nog wel de volledige aandeelhouder is, maar daar geen enkele rechten meer aan kan ontlenen en dus ook geen zeggenschap of inkomsten meer kan krijgen.
Italië, Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zien die constructie allemaal op dezelfde manier als Duitsland en hebben zich erbij aangesloten, behalve Nederland. Wij zijn weer het landje dat pietluttig moet doen over het feit dat het Russische Gazprom nog steeds technisch gezien de eigenaar is, en dus onder de sancties valt.
Het gevolg is dus dat juist omdat ons kabinet zo denkt, wij toch indirect (véél duurder) Russisch gas dreigen te kopen als gemeenten overstappen naar een andere leverancier. En daarmee overtreden wij dus eigenlijk juist de Europese sancties tegen Rusland. Slot conclusie: Duurder gas kopen, tóch de Russische staatskas spekken, de eigen sancties overtreden én de rest van de EU-lidstaten keihard negeren terwijl we dat doen. Maar ach, het is toch maar belastinggeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten