20220228 Debat over situatie in Oekraïne Rutte 1

Rutte wil niet beloven dat 80-jarige oma niet zal worden afgesloten van het gas: "Die belofte kan ik niet doen"

Politiekaug 23 2022, 19:00
In het debat over de kabinetscrisis vroeg PVV-leider Geert Wilders premier Rutte op de man af of hij wilde garanderen dat er in de winter niemand die (buiten de eigen schuld om) de gasrekening niet kan betalen, van het gas af zal worden gesloten. "Die belofte kan ik niet doen", reageerde Rutte.
Nederlanders maken zich terecht zorgen over de aankomende winter. Steeds meer mensen komen nu al in de problemen en de gasprijzen blijven maar stijgen. Ons kabinet komt niet verder dan 'er is voor nu helaas weinig mogelijk' en 'misschien is er volgend jaar meer mogelijk'. Nou niet bepaald wat je wil horen als je komende winter wellicht de rekeningen niet meer kunt betalen!
Geert Wilders stelt dus een terechte vraag, maar ook daar komt geen antwoord op. Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt doet ook nog een poging. Hij vraagt zich namelijk af wat het kabinet gaat doen met de ruim tien miljard euro winst aan gasbaten waar het kabinet nog geen rekening mee heeft gehouden voor de nieuwe begroting op Prinsjesdag.
Ook wijst hij erop dat het kabinet zich aan de Grondwet moet houden, waarin staat dat de overheid de taak heeft om een 'toereikende levensstandaard tot uitdrukking te brengen', óók voor "ingezetenen" die niet (meer volledig) zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Er kwam, precies zoals je van onze minister-president gewend bent, géén duidelijk antwoord. Mensen zullen de winter moeten overleven met twee dikke truien en een kabinet dat ze misschien een stuiver toewerpt als er hard genoeg geklaagd wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten