shutterstock 1629634864

Rusland neemt wraak voor Europese militaire steun aan Oekraïne: GazProm stopt gastoevoer via Nord Stream naar EU

Buitenlandaug 19 2022, 18:07
Rusland neemt nu op keiharde wijze wraak voor de Europese militaire steun aan Oekraïne. Gazprom heeft namelijk aangekondigd dat het de gasvoorziening naar de EU stopzet van 31 augustus - 2 september. Dat gaat mogelijk een serieuze impact hebben in Europa.
Natuurlijk, het is maar een tijdelijke stop. Maar het doel is duidelijk: Rusland wil Europa even laten voelen dat ze meer macht heeft dan die domme Europese leiders denken. Als Moskou wil kan ze Europa echt laten lijden.
Hoe? Nou, door de gaskraan dicht te zetten. Dat gaat dus drie dagen gebeuren.
Ik zie dit als een zogenaamde 'test run.' Een oefening. Volgens Rusland zelf is het echter noodzakelijk "om reparaties te verrichten" aan de pijpleiding.
Misschien wel, misschien niet. Heel geloofwaardig klinkt het eigenlijk niet. Want dat ze dit juist nu doen, op het moment dat de EU het al zo lastig heeft met de gasprijzen - en interne spanningen - is, nou ja, we zullen maar zeggen: buitengewoon toevallig. En opvallend.
Ondertussen heeft Poetin vandaag ook gezegd dat de EU en VS volgens hem samenspannen om vanuit Oekraïne aanvallen uit te voeren op Rusland zelf. Met andere woorden, dat Westerse wapens gebruikt worden 'door Oekraïense troepen' (en door Westerse 'huurlingen') om aanvallen te plegen op Russische doelen, inclusief in wat Poetin Rusland noemt... en dat de 'Oekraïense strijdkrachten' dat kunnen doen doordat ze alle benodigde informatie krijgen van de VS en EU.
Denk daar eens goed over na: 'Oekraïense troepen' (waaronder Westerse 'vrijwilligers') voeren aanvallen uit op Russische troepen en zij doen dat met Westerse wapens en op basis van Westerse informatie over Russische troepenbewegingen.
Hmm.
Dat Poetin deze uitspraken juist nu doet, op de dag dat Gazprom aankondigt dat de toevoer een paar dagen stil komt te liggen, maakt het allemaal zo mogelijk nóg toevalliger.
Oh, en Poetins uitspraken komen weer vlak nadat de internationale befaamde geopolitiek-expert John Mearsheimer in een stuk voor Foreign Affairs stelt dat de VS een openlijke oorlog riskeert in Oekraïne. Dit omdat Washington het punt is genaderd waarop het wil dat 'Oekraïne' de oorlog letterlijk ten koste van alles wint.
Om het af te maken hebben we dan het andere dagelijkse nieuws dat de VS zojuist een plan heeft goedgekeurd om Oekraïne weer eens flink wat wapens te bezorgen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Gaat het al een beetje kriebelen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten