Rutte

Stikstofuitspraak Hoekstra niet meer dan politieke manoeuvre, Rutte: 'Geen verzoek regeerakkoord aan te passen'

Politiekaug 19 2022, 18:00
De uitspraak van minister van Buitenlandse Zaken en CDA-leider Wopke Hoekstra leidde natuurlijk tot vragen aan premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Er ligt geen verzoek van een van de coalitiepartijen om het regeerakkoord aan te passen", zei de premier.
Als wat premier Rutte zegt klopt dan moeten we de uitspraken van Hoekstra zien als niets meer dan een lullig proefballonnetje: wel blaffen, niet bijten. Hoekstra heeft namelijk geen verzoek ingediend om het coalitieakkoord te wijzigen (via NU.nl).
Als er ook geen verzoek komt dan weet iedereen direct wat ze aan Hoekstra en het CDA hebben: helemaal niets. Nou was dat voor de meeste mensen al wel langer duidelijk, dus het is ook niet echt een verrassing.
Op deze manier krijgt het CDA de andere coalitiepartijen niet in beweging én kunnen zij dus ook niets betekenen voor de boeren, de groep stemmers die zij terug lijken te willen winnen. Iedereen die toch al klaar was met het kabinet en sympathie heeft voor de boeren, of zelf boer is, die is zojuist waarschijnlijk nóg meer overtuigd geraakt om op de BoerBurgerBeweging (BBB) te stemmen. Hoekstra en Rutte gaven ze het laatste zetje.
Nu is het de vraag of Hoekstra dit interview op eigen houtje heeft bekokstooft of dat het CDA hier ook achter stond. Binnen die partij moeten ze toch ook een vluchtige analyse hebben kunnen maken voor hoe die uitspraken zouden uitpakken als de daad (een verzoek indienen om het coalitieakkoord te wijzigen) niet bij het woord zou worden gevoegd?
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ontbreekt dan de politieke antenne alleen bij Hoekstra of ook bij de rest van het CDA? Die vraag is eigenlijk al beantwoord toen ze Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt het leven zuur maakten. Je zou toch denken dat ze van dat gestuntel wel geleerd zouden hebben, maar ze doen het gewoon nog eens dunnetjes over! Werkelijk te dom voor woorden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten