20220228 Debat over situatie in Oekraïne Hoekstra 3

Natuurorganisaties duiken vol op Hoekstra na stikstofuitspraken: 'Dit is buigen voor terreur!'

Politiekaug 19 2022, 17:00
Natuurorganisaties zien dat er een piepkleine kans bestaat dat het kabinet de stikstofplannen toch gaat wijzigen en zitten er direct bovenop: 'Dit is buigen voor terreur', zo framen ze de uitspraken.
Directeur Hank Bartelink van LandschappenNL, koepel van landschapsbeheerorganisaties, voegt er zelfs nog het volgende aan toe: "Wat mij betreft is dit de bijl aan de wortel van de democratie leggen."
Een politiek leider die ook minister is en een uitspraak doet die afwijkt van het regeerakkoord staat dus al gelijk aan 'de democratie ondermijnen'. Nou, dan ben je ver heen hoor.
Of Hoekstra nou een punt heeft of dat zijn uitspraken slechts als politieke manoeuvre gezien moeten worden, maakt niet eens uit. Het grotere probleem dat Hoekstra met zijn uitingen aanstipt is het feit dat dit kabinet ten koste van alles vast blijft houden aan dat regeerakkoord. Een akkoord dat werd gesloten toen de situatie echt totaal anders was. Nederland zit inmiddels al in pak hem beet tien crisissen tegelijkertijd! Dan is het niet zo gek dat iemand oppert: 'Goh, misschien moeten we het een en ander toch even herzien en bijsturen.'
Natuurorganisaties gedragen zich als door een adder gebeten. Greenpeace-directeur Andy Palmen zegt tegen de NOS: "In Den Haag weet men donders goed dat de rechter gehakt maakt van elke vertraging om de natuur te redden, maar de zetels zijn belangrijker dan het land fatsoenlijk besturen." Direct weer dreigen met rechtszaken, alsof het totaal ondenkbaar en onbestaanbaar is dat een rechter een andere uitspraak zou doen als het instrument en de criteria om de stikstofneerslag te toetsen, verandert.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Als er iets is wat de democratie ondermijnt dan zijn het wel natuurorganisaties die voor iedere poep of scheet dreigen met een rechtszaak, omdat ze anders hun zin niet krijgen. Boeren staan tenminste nog open voor een herevaluatie van de gebruikte instrumenten, maar dat alleen al opperen zorgt ervoor dat natuurorganisaties in de startblokken staan voor een gang naar de rechter. Wat ongelofelijk sneu.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten