asielzoekers

Gewone woningzoekers kunnen weer in Utrecht terecht, alle 490 statushouders hebben een woning gevonden

Politiekaug 26 2022, 15:00
Vanaf komende maandag kunnen reguliere woningzoekenden weer een sociale huurwoning krijgen in de stad Utrecht. Zes weken lang gaf de gemeente voorrang aan statushouders, maar die hebben alle 490 al een woning kunnen bemachtigen.
Waar zo'n beetje iedere gemeente de kat uit de boom kijkt, alleen Oekraïners opvangt of direct 'nee' zegt, koos Utrecht voor een andere aanpak. Zij gaven praktisch direct gehoor aan de oproep van het Rijk om versneld statushouders op te vangen. En ach, waarom dan niet direct de eigen bevolking naaien en statushouders voorrang geven? Utrecht doet het gewoon.
"We zijn heel blij dat we zo snel zo veel statushouders kunnen huisvesten, waardoor ook eerder dan verwacht weer woningen beschikbaar komen voor alle woningzoekenden", zegt wethouder Rachel Streefland (Asiel en Integratie) tegen de NOS. "Hiermee voldoen we aan de opdracht van het Rijk en ontlasten we de asielzoekerscentra en opvanglocaties in onder meer Ter Apel."
Streefland zegt dat allemaal wel zo leuk, maar die asielzoekers blijven nog altijd gewoon binnenkomen. Ter Apel is niet voor niets nog steeds overvol. Utrecht heeft voor nu misschien wel gedaan wat ze moesten doen, maar het hoeft niet lang te duren voordat het Rijk wéér bij ze aanklopt, omdat er nergens plek is (of toch wel?).
(Artikel gaat verder onder de oproep onze apps te downloaden)
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
De gemeente Utrecht heeft het in die zin aardig slim gespeeld door zich bereidwillig op te stellen tegenover het Rijk. Het zal wel even duren voordat staatssecretaris Eric van der Burg wéér bij ze aanklopt. Al zal het niet lang duren voordat men zich af begint te vragen waarom zo'n grote gemeente er maar relatief weinig op heeft gevangen, terwijl dorpjes worden geconfronteerd met in één klap 10 à 25 procent extra inwoners. Dat 'disproportioneel' noemen is iets waar iedereen het alleen maar over eens kan zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten