4458143557 64e7cdd3a2 c

Gasprijs stijgt opnieuw en plafond is nog lang niet bereikt, Van Houwelingen (FVD): 'Winter is coming... #GreatReset'

Politiekaug 22 2022, 17:00
Komende winter gaat voor miljoenen huishoudens gigantisch duur worden. De gasprijs is weer keihard gestegen en het lijkt er niet op dat dit de komende maanden zal gaan veranderen.
Op de beurs in Amsterdam steeg de gasprijs vanochtend met maar liefst 17 procent. Voor een megawattuur gas betaalt een grote afnemer nu 285 euro. Dat is ruim drie keer zo hoog als drie maanden geleden en twaalf keer zo hoog als rond dezelfde tijd vorig jaar, meldt RTL Nieuws.
De reden voor de prijsstijging is natuurlijk wéér Rusland. Zij hebben aangekondigd dat de kraan eind deze maand opnieuw voor drie dagen wordt dichtgedraaid, zogenaamd vanwege 'extra onderhoud'. Gelul natuurlijk, want het gaat ze er puur om de gasprijs zoveel mogelijk op te krikken, zodat hun tegenstanders financieel en maatschappelijk onderuit gaan.
Maar het is niet zo dat Rusland dit volledig op eigen houtje heeft veroorzaakt, en dat is dan ook waar FVD-Kamerlid Van Houwelingen het waarschijnlijk over heeft. Rusland maakt namelijk gebruik van de 'perfect storm'. Franse kerncentrales zijn uitgevallen wegens onderhoud. Duitse kolencentrales kunnen niet bevoorraad worden en landen als Noorwegen kunnen veel minder energie uit waterkracht opwekken. Er wordt wel gedaan alsof het die landen allemaal maar overkomt, maar het feit is gewoon dat ze geen enkel backup-plan hadden. Poetin maakte daar korte metten mee door Europa goedkope grondstoffen aan te bieden, maar onze eigen leiders geloofden heilig in de energietransitie en hun klimaatbeleid.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Die context, plus het feit dat een land als Nederland het nog steeds vertikt om de armste huishoudens te ontzien, lijkt inderdaad op een plan in uitvoering om de machtsverhoudingen te resetten. Want wie niets meer heeft valt makkelijk te manipuleren en onder controle te krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten