new holland tractor lely rotonde

Cruciale dag voor Minister Adema (CU): LTO Nederland dreigt zich terug te trekken uit het landbouwakkoord

Politiekjun 14 2023, 14:00
Minister Piet Adema (Landbouw) en de boerenorganisaties zitten vandaag opnieuw rond de tafel in de hoop tot een overeenstemming te komen. Als dit niet lukt, trekt LTO Nederland zich terug. Een woordvoerder van de grootste land- en tuinbouworganisatie van het land heeft dit bevestigd. "Vandaag is zo'n dag waarop we zullen ontdekken of we eruit komen of niet," aldus LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in een interview met RTL Nieuws op woensdagochtend.
De minister van landbouw heeft zich al maanden ingezet voor een akkoord dat de land- en tuinbouwsector in Nederland een toekomstperspectief biedt. Dit akkoord zou afspraken moeten bevatten over hoe boeren ook in de komende decennia nog een goed inkomen kunnen genereren met de productie van zuivel, aardappelen en vlees. Dit toekomstperspectief is van essentieel belang om steun te krijgen voor de harde maatregelen, zoals het opkopen van boerderijen om de stikstofuitstoot te verminderen.
Van der Tak benadrukte eerder al dat de opeenstapeling van regels met betrekking tot milieu, natuur, klimaat, bodem en water zowel vanuit Brussel als Den Haag blijft groeien. Met de huidige opeenstapeling van regels lijkt het steeds onwaarschijnlijker dat er een landbouwakkoord bereikt kan worden, waardoor het bijna een illusie lijkt.
Een van de belangrijkste discussiepunten is de invoering van een maximale norm voor het aantal koeien per hectare. LTO weigert een dergelijke norm, omdat dit de ondernemersvrijheid van boeren zou beperken. Van der Tak is daarentegen voorstander van strikte milieunormen voor elke boerderij, waarbij elke boer zelf moet aantonen dat hij zich aan deze normen houdt. Adema is echter van mening dat de invoering van een dergelijke norm geen onderwerp van discussie is, maar een gegeven. Ook de minister van landbouw erkende op BNR dat het akkoord vandaag zou kunnen sneuvelen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten