51280978891 9325b61309 c

De CRISIS komt eraan: consumentenvertrouwen was nog nooit zo laag als nu

Politieknov 09 2022, 18:00
Het consumentenvertrouwen in Nederland is lager dan ooit. Letterlijk. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat maar liefst 60 procent van de Nederlanders nu geen grote aankopen doet. De reden? We zien allemaal de bui al hangen en houden onze handen lekker op de knip.
Er wordt al een tijdje gewaarschuwd door experts: er zit een hele grote economische crisis aan te komen. Sterker nog, feitelijk zitten we daar al in. Alleen maakt het grote bedrijfsleven nog grote winsten waardoor er net gedaan kan worden alsof het BNP goed is.
Uiteindelijk komt er natuurlijk een einde aan die situatie. En dat einde komt steeds dichterbij.
Nederlanders hebben dat ook in de gaten. Het consumentenvertrouwen is volgens het CBS lager dan ooit. Nederlandse burgers zijn ervan overtuigd dat ons zware tijden te wachten staan en stellen 'grote aankopen' dus uit - tot wanneer is niet duidelijk, want de crisis die we ingaan kon weleens héél lang duren.
Het CBS kijkt altijd naar hoe mensen over hun privésituatie denken én over de economie in haar algemeenheid. Als men over één ding negatief denkt kan men toch nog wel positief zijn over de eigen positie.
Dat is nu niet het geval. Wat natuurlijk niet zo gek is. We zien namelijk massaal dat de economie in zwaar water terechtkomt. En door de torenhoge inflatie maken mensen zich enorm veel zorgen over de inhoud van de eigen portemonnee. Het wordt steeds moeilijker om voor het eigen gezin te zorgen - en ja, als de inflatie door blijft stijgen, tja, dan gaan heel veel gezinnen de komende tijd gewoon kapot.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Steeds meer gewone Nederlanders - de meerderheid - hebben dat nu ook door. Ze kijken naar de werkelijkheid, naar hoe het écht gaat én naar wat er nog aankomen en begrijpen: er is geen houden meer aan. De crisis waar ook veel Tech-ondernemers al enige tijd voor waarschuwen komt eraan
Bereid je maar vast voor. Het wordt nog veel erger.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten