screen shot 2024 06 25 at 082838jpg

Door het stof! PVV'ers Wilders, Klever én Faber nemen plots afstand van 'omvolking': 'Hebben niets met complottheorieën'

Politiekjun 25, 7:35
PVV-kopstukken Geert Wilders, Reinette Klever én Marjolein Faber hebben gisteren heel duidelijk afstand genomen van de term 'omvolking.' Ze noemen die term allemaal een (racistische) complottheorie waar ze niets mee hebben. Het is voor het eerst dat zoveel PVV'ers gezamenlijk door het stof gaan.
Bij haar hoorzitting gisteren zei Faber dat het haar was opgevallen dat er "commotie" is ontstaan "over woorden die ik in het verleden heb gebruikt als lid van de oppositie. En ik begrijp dat. Ik zou daar twee dingen over willen zeggen."
"Ten eerste, dat er nu een nieuwe situatie is onstaan. Ik zit in de fractie die mede met mijn steun op 7 januari de rechtsstaatverklaring heeft ondertekend," ging ze verder. "Ik heb me daar aan gehouden. En als kandidaat-bewindspersoon én als bewindspersoon zal ik me daar aan blijven houden."
"Maar ik zou daar nog iets belangrijks aan toe willen voegen," zei Faber daarop. "Feit is dat de demografie van Nederland verandert. Kijk maar eens naar onze grote steden. Het is zeer legitiem om je daar grote zorgen over te maken. Dat doe ik dan ook. Maar ik realiseer me dat de woorden omvolking en omvolkingstheorie een bewust planmatig beleid om de bevolking om te vormen of te vervangen onjuist en ongewenst is."
Met andere woorden, Faber vindt de term opeens niet juist meer. Ja, de demografische samenstelling van ons volk verandert. En ja, dat vindt ze een probleem. Maar... ze denkt niet dat dit een groots plan is van de elites. Het gebeurt gewoon.
Maar dat was niet alles. Want opeens vindt Faber de term namelijk ook vanwege andere redenen walgelijk. Want, zei ze, bovendien is de term omvolking "een verschrikkelijke connotatie naar het verleden en het nazisme met zich meebrengt." Daarom heeft ze "geen enkele moeite om daar afstand van te nemen." Hoewel ze de term vroeger dus zelf gebruikte.
Daarover zegt ze nu trouwens dat ze de term beter "niet had kunnen gebruiken." Want "zo bedoelde ik het niet." Ze vindt nu dan ook opeens dat de NCTV én de AIVD helemaal gelijk hebben om mensen die de term wél gebruiken weg te zetten als extreemrechts en neo-nazis.
Vraag: wist ze dan niet wat de definitie van omvolking was toen ze die term gebruikte? En wist ze toen niet dat de term ook gebruikt werd door nazi's (hoewel in een andere context)? Of wist ze dat wel, maar vond ze dat toen geen reden om de term toen niet te gebruiken?

Wilders: complottheorie!

Na haar verklaring liet Geert Wilders zelf ook meteen van zich horen. Hij deed dat in heel duidelijke bewoordingen. Volgens de voorman van de PVV is de term omvolking opeens óók heel erg, heel slecht, en vooral heel nazistisch.
"Kandidaat minister Faber spreekt glasheldere woorden," aldus Wilders op X. "Ze heeft net als de PVV helemaal niets met complottheorieën als omvolking. Ze maakt zich wel terecht zorgen over de demografische ontwikkeling in Nederland!"
Vervolgens geeft hij haar een lief compliment. Want ze heeft het naar zijn mening erg goed gedaan.

Klever: 'Helemaal mee eens!'

Faber en Wilders worden hier in gesteund door Reinette Klever, die ook kandidaat-minister is.
Op X vat Klever haar standpunt heel kort samen. "Goed gesproken Marjolein," schrijft ze. "Hier ben ik het helemaal mee eens. Daarbij retweet ze de video en tekst van Wilders:

Goed gesproken Marjolein @pvvfaber. Hier ben ik het helemaal mee eens.

Geert Wilders
Geert Wilders
@geertwilderspvv

Kandidaat-Minister #Faber spreekt glasheldere woorden. Ze heeft net als de PVV helemaal niets met complottheorieën als omvolking. Ze maakt zich wel terecht zorgen over de demografische ontwikkeling in Nederland!. Complimenten Marjolein!

2.1K
Reply
Vanaf nu zullen PVV'ers de term omvolking dus niet meer gebruiken én onderschrijven ze het officiële standpunt van de NCTV en de AIVD dat mensen die de term wél gebruiken neo-nazistisch zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten