20220125 Tweede Kamer Rob Jetten D66 1

Energieminister Jetten houdt zich bezig met nutteloze energiebesparende maatregelen: 'Straatverlichting 's avonds uit'

Politieksep 30 2022, 17:00
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) moet van Brussel het stroomverbruik in Nederland verminderen. Maar hij durft natuurlijk niet zomaar wat beslissingen te nemen, dus moet er eerst een onderzoek komen.
Jetten etaleert weer de typische Nederlandse bestuurscultuur die in Nederland al decennia overheerst. Iedere poep of scheet moet eerst lang en breed worden onderzocht, om er vervolgens achter te komen dat de onderzochte maatregelen toch niet zo effectief zijn. Kost een hoop geld maar dan heb je ook werkelijk helemaal niets, behalve wat extra tijd voor de minister in kwestie.
EU-energieministers zijn namelijk overeengekomen dat alle EU-lidstaten 5 procent minder energie moeten gaan verbruiken tijdens piekuren, en 10 procent minder elektriciteitsverbruik in het algemeen, tijdens de winter. Daar komt ook de (aparte) afspraak vandaan om de winsten van groene energieproducenten af te romen.
Jetten heeft nu dus de schone taak om die winstbelasting in te voeren én het energieverbruik omlaag te brengen, meldt De Telegraaf. En dan krijg je dus maatregelen als het uitzetten van de straatverlichting in de avonduren. Of het uitdoen van de verlichting in overheidsgebouwen.
Het vervelende voor Jetten is dat er op de korte termijn niet zo heel veel bespaard kan worden. In ieder geval niet op een daadwerkelijk effectieve manier. We zullen dus zien dat dit kabinet de effecten van inflatie en de hoge energieprijzen hun werk laten doen. Diverse 'energie-intensieve' bedrijven gaan kapot, waardoor Nederland in één klap flink wat energie 'bespaart'. En de werklozen die daaruit voortkomen kunnen dan mooi met een spoedcursus worden omgetoverd tot zonnepaneel- en warmtepomp-installateur. Twee vliegen in één klap, zonder ook maar een vinger uit te hoeven steken!
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En dan kan het geld dat wordt afgeroomd van die groene energieproducenten mooi in het verbreden van het energienet worden gestoken. Dat moet ook wel, want als warmtepomp-aanschaffend Nederland die dingen ook daadwerkelijk wil kunnen gebruiken, dan is capaciteitsvergroting gewoon nodig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten