eric van der burg

Provincies en staatssecretaris Van der Burg ruziën over wie gemeenten moet dwingen tot asielopvang

Politieksep 30 2022, 18:00
Het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om gemeenten te kunnen dwingen tot het opvangen van asielzoekers, roept weerstand op bij de provincies. Met dit wetsvoorstel probeert het kabinet namelijk weer een taak bij andere lagen van de overheid 'over de schutting' te gooien.
Het kabinet, met de Asielstaatssecretaris voorop, doen weer bijzonder kinderachtig. Want in plaats van 'gewoon' met een dwingend wetsvoorstel te komen waarbij de staatssecretaris gaat bepalen welke gemeenten worden gedwongen tot asielopvang, is er een tussenstap gecreëerd. Provinciebestuurders zouden in eerste instantie de macht krijgen om gemeenten te dwingen.
Provinciebestuurders hebben er natuurlijk helemáál geen zin in om gemeenten tegen zich in het harnas te jagen (via De Telegraaf). En omdat zij totaal geen grip hebben op de asielinstroom en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), is dat ook niet zo gek. Buiten dat is het ook volstrekt nutteloos, want als Provinciebestuurders zouden weigeren om gemeenten te dwingen, is het alsnog aan de staatssecretaris om de knoop door te hakken.
De staatssecretaris hoopt echter zelf de 'good cop' te kunnen spelen na dit wetsvoorstel. Hij wil leuk en lief gesprekjes voeren met gemeenten, die dan vervolgens gehéél vrijwillig medewerking verlenen. Provinciebestuurders zouden dan de 'bad cop' moeten spelen, want zij hebben zich gewoon aan de taakstelling van het Rijk te houden. Gemeenten die niet mee willen werken moeten dan maar gaan klagen bij de Provinciebestuurders, zodat Van der Burg daar geen last van heeft. Maar wie worden er straks bij de Provinciale Statenverkiezingen afgerekend op die dwingende houding? Niet de leden van het kabinet in ieder geval!
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het wetsvoorstel heeft naast het afbuigen van de woede en het afschuiven van verantwoordelijkheid ook nog een ander doel: namelijk de nieuwe partijen in de Provinciale Staten in een kwaad daglicht zetten. Het is namelijk overduidelijk dat de huidige coalitiepartijen zullen worden afgestraft in de eerstvolgende (Provinciale Staten)verkiezingen. Met dit wetsvoorstel zouden de winnaars, partijen als BBB, BVNL, JA21 en lokale partijen, voor het blok worden gezet. Nou kunnen die partijen straks natuurlijk gewoon keihard tegenstribbelen en het kabinet voor het blok zetten, maar het is maar de vraag of ze dat durven. Het gaat immers wel om hulpbehoevende asielzoekers. Politiek bedrijven over de rug van die mensen, of je het nou eens bent met dit asielbeleid of niet, is natuurlijk niet bepaald netjes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten