michaelvdgalien httpssmjrunm0suq4ivf64 keep the same perspe 3abdf752 31c8 42e8 b60b 87b156c0bbb5 3

Fanatieke Wilders verklaart eeuwige trouw aan Israël

Politiekfeb 20 , 18:46
Geert Wilders heeft vandaag duidelijk gemaakt dat hij blind achter Israël staat. Ondertussen neemt de kritiek op Israël steeds verder toe omdat dat land op ongekende wijze losgaat in Gaza én ook nog eens van plan is Rafah op brute wijze binnen te vallen.
Critici van Israël vinden het opmerkelijk om te zien hoe dat land met gedrag wegkomt dat bij elk ander land totaal onaanvaardbaar zou zijn - en mogelijk zelfs reden voor een internationale coalitie om gewelddadig in te grijpen. Wat er nu in Gaza al maanden gebeurt is, zeggen deze mensen, ronduit schandalig. Wat Israël op 7 oktober overkwam door moslimextremisten van Hamas is vreselijk - maar Israëls reactie is véél bloederiger dan wat Hamas deed, zeggen zij.
Geert Wilders denkt daar heel anders over. Zoals bekend staat Wilders blind achter Israël. Zo ook vandaag. De PVV-leider laat namelijk trots weten op X dat hij kritiek, ook vanuit het Internationaal Gerechtshof dat bijvoorbeeld wil dat Israël ophoudt met illegale nederzettingen neerzetten op woonwijken van Palestijnen, volstrekt onacceptabel vindt en dus honderd procent afwijst.
"Zojuist gebeld met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz," aldus Wilders. "Ik heb hem verzekerd van mijn volledige steun voor Israël en haar existentiële oorlog tegen Hamas, Islamitische Jihad en andere terroristen. Israël verdient meer steun van Europa in plaats van goedkope kritiek op een dagelijkse basis."

Internationale steun

Wilders' tweet is overduidelijk bedoeld voor een internationaal publiek, niet voor Nederlanders. Zijn tweet is namelijk in het Engels. De reacties eronder maken duidelijk dat het dan ook vooral buitenlanders - en vooral Amerikanen en Israëliërs zijn (wie het verschil weet mag het onderhand zeggen - reageren.
Die reacties zijn veelal positief. Opmerkingen als "eindelijk, iets van gezond verstand uit Europa!" en "Je hebt 100 procent gelijk, veel liefde," komen voorbij van Twitteraars als Omri Hurwitz en Adrien Langlois. Ook mensen als Amy Alkon, Michael Jaffe, The Bear Jew, en Yoram🇮🇱יורם zijn blij met Wilders' woorden. Damo Davies schrijft: "Moge God Israël zegenen. Veel liefde uit het VK."

Kritiek

Aan de andere kant zijn er ook veel negatieve opmerkingen te zien. Zo vraagt ene Giovanni Stijnen zich af of de steun "blind" is onbeperkt is. Jan Talens voegt toe dat hij wilde dat Wilders net zo ferm achter Oekraïne stond als hij achter Israël staat. En ene Thomas Mansell stelt: "Internationale partners verdienen beter dan blinde steun." Een andere twitteraar merkt op: "Je kan je beter met ons eigen landje bemoeien flapdrol." Matthijs denkt daar net zo over. "Hou je eerst maar bezig met [Nederland] Geert," schrijft die lezer.
Terwijl Wilders zich publiekelijk uitspreekt voor maximale steun aan Israël neemt de kritiek vanuit Europa langzaam juist toe op dat land. Maatregelen tegen Israël werden vandaag alleen maar geblokkeerd door de EU omdat Amerika er tegen stemde. Het VK onthield zich. Andere Europese landen waren voor een verplichting aan Israël om het geweld te beëindigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten