Filmpje! Gideon van Meijeren houdt vlammend betoog: "Is Nederland nog wel een democratie?"

Politieksep 29 2023, 16:00
In een uiterst lege Tweede Kamer klonken gisteravond felle woorden van Forum voor Democratie's Gideon van Meijeren. Aanleiding was het debat over de initiatiefwet van Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen met een glasheldere boodschap: geef Nederlanders het referendum terug!
Van Meijeren haalde scherp uit naar de huidige staat van de Nederlandse democratie. "Het probleem dat de initiatiefnemers met dit wetsvoorstel willen oplossen, betreft het disfunctioneren van de democratie," begon hij. "Is Nederland überhaupt nog wel een democratie, niet alleen op papier, maar ook in de praktijk?"
Het FVD Tweede Kamerlid trok vervolgens fel van leer tegen het huidige politieke klimaat in Nederland, waarin de democratie volgens hem slechts een 'schijn' is en wij ons in een 'postdemocratisch tijdperk' bevinden. Hij waarschuwde voor totalitaire tendensen die sluipenderwijs de samenleving binnendringen, waarbij hij ook verwees naar het werk van politiek filosoof Hannah Arendt.
Opvallend was de felle kritiek op de overdracht van nationale soevereiniteit naar supranationale organisaties zoals de Europese Unie en de Verenigde Naties. "Over steeds meer beleidsterreinen hebben Nederlanders helemaal niets meer te zeggen," klaagde Van Meijeren, "met als resultaat dat voorstellen van Forum voor Democratie regelmatig worden verworpen met een uitgesproken… Voorzitter. Daar gaan wij niet meer over."
Ook verweet hij de regering en andere machtspartijen van hun frequente bezoeken aan internationale bijeenkomsten zoals het World Economic Forum en de Bilderbergconferentie, waarachter volgens hem een 'globalistische lobby' schuilgaat die invloed probeert uit te oefenen op het Nederlandse beleid.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat de aankomende Tweede Kamerverkiezingen de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Daarom gaan we er met gestrekt been in. Elke dag weer. Steun ons daarom! Doneer aan DDS en help ons te strijden voor jouw vrijheid, jouw kinderen, en jouw welvaart!
De oplossing volgens Van Meijeren? Referenda. "Ik denk zelfs dat de mogelijkheid voor burgers om referenda te organiseren noodzakelijk is om een democratie echt goed te laten functioneren," betoogde hij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten