Filmpje! Pepijn van Houwelingen (FVD) is mogelijk vóór referendumwet: 'Het houdt het idee levend'

Filmpje! Pepijn van Houwelingen (FVD) is mogelijk vóór referendumwet: 'Het houdt het idee levend'

Pepijn van Houwelingen in de Tweede Kamer. Bron: De Dagelijkse Standaard

FVD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen kijkt ernaar uit dat er op 13 mei een Lagerhuisdebat wordt georganiseerd in de partij over de referendumwet. Hoewel hij die wet zelf afgrijselijk vindt neigt hij er op dit moment toch naar om het te steunen. De reden? Het zorgt er in ieder geval voor dat het idee van een referendum "landt" in Nederland; dat het toch een béétje voet aan de grond krijgt.

Enige tijd geleden liet Thierry Baudet weten dat hij eigenlijk maar bar weinig ziet in het voorstel voor een referendum. De nieuwe referendumwet maakt het in zijn ogen namelijk bijna onmogelijk om daadwerkelijk een geldig referendum te houden, en al helemaal om een referendum te organiseren dat een voorstel van het kabinet kan afschieten. Het is een wassen neus; een referendumwet die nooit echt een referendum zal opleveren. Of, tenminste, nooit een geldige uitslag. Daarnaast vindt hij het aantal onderwerpen dat besproken mag worden veel te beperkt. Internationale zaken mogen niet aan getornd worden, bijvoorbeeld.

Maar natuurlijk is FVD wel dé referendumpartij van Nederland. De fractieleden zitten er daarom mee in hun maag. Uiteindelijk hebben ze besloten om FVD-leden zélf te vragen wat ze er nou eigenlijk van vinden. Eerst, op 13 mei, is er een Lagerhuisdebat over deze materie, en daarna volgt een intern referendum. De uitslag daarvan wordt door de fractie als bindend gezien.

Pepijn van Houwelingen: 'Ik neig naar vóór stemmen'

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen laat vandaag weten dat hij z´élf momenteel neigt naar steun voor het wetsvoorstel. Niet omdat dat zo geweldig is, maar omdat hij denkt dat iets eigenlijk toch wel beter is dan niets. Kijk maar:

Het is, zegt Van Houwelingen, "een enorm gemankeerd wetsvoorstel. Ze hebben bijvoorbeeld een gigantisch hoge uitkomstdrempel ingebouwd waardoor er waarschijnlijk nooit een geldig referendum georganiseerd kan worden."

Daarom worstelt Van Houwelingen dus met dit voorstel - en ja, dat geldt ook voor de rest van de fractie. "Aan de ene kant kun je zeggen, stem maar tegen het is toch maar een zoethoudertje. [Maar] aan de andere kant zou je kunnen zeggen: iets is beter dan niets."

"Zelf neig ik een beetje naar vóór omdat ik denk, nou ja, dan landt het idee van een referendum weer in Nederland." En, gaat hij verder, zelfs als de "uitkomstdrempel" niet gehaald wordt dan zal het "op zijn minst nog steeds een zwaar adviserende werking hebben."

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Op 13 mei wordt het debat dus gehouden onder FVD-leden én de fractie. Wat mijzelf betreft is duidelijk: een referendum moet geldig kúnnen zijn. Als dat niet zo is, is het een fopspeen. Een zoethoudertje voor de bühne. Daar doe ik niet aan mee. Ik eis inspraak. Punt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Spoor 2 traject niet gelukt, hoe verder?

Lees meer