Filmpje! Pepijn van Houwelingen (FVD) over Sywert van Lienden: 'Een kleine vis. Barbertje moet hangen'

Politiekdec 22 2022, 11:00
Bij het debat gisteren in een Tweede Kamercommissie over de corrupte mondkapjesdeal heeft Pepijn van Houwelingen haarfijn uitgelegd waar FVD staat. Wat de partij betreft is Sywert van Lienden een lam dat geofferd wordt. Of, nou ja, een vós. Een kleine vis. "Barbertje moet hangen," maar de gróte vissen worden met rust gelaten.
Bij zijn inbreng legde Van Houwelingen uit dat uit álle informatie blijkt dat intern bekend was dat er helemaal geen mondkapjesdeal nódig was met Van Lienden. Er waren al miljoen en nog eens miljoenen mondkapjes op weg naar Nederland. Dat wist men. Maar toch werd er een (geheime) deal gesloten, ten waarde van meer dan 100 miljoen euro.
Interessant genoeg blijkt uit het onderzoek van Deloitte niet, aldus Van Houwelingen, wie eigenlijk het besluit nam om de deal door te laten gaan - ondanks bovenstaande. En trouwens, zei de FVD'er, er wordt zelfs niet eens gesteld in het rapport of de autoriteiten nou wel of niet wisten dat Van Lienden en co zichzelf aan het verrijken waren.
Zo is er nog veel meer aan de hand. Er zijn meer deals gesloten tijdens de 'pandemie.' Er is niet slechts 100 miljoen euro verdwenen, maar enkele miljarden.
"Wij denken dat Van Lienden een kleine vis is," zei Van Houwelingen dan ook. "De ideale bliksemafleider. Barbertje moet hangen."

Sympathie

Hoe meer ik over deze zaak lees en hoor, hoe sympathieker ik Van Lienden vind. Oké, ja, hij heeft een vuil spel gespeeld met betrekking tot de gewone burger. Die dacht dat zijn belastinggeld naar een 'om niet'-project ging, maar een aardig deel ervan ging feitelijk naar de portemonnee van Van Lienden en zijn vrienden. Dat is niet alleen 'niet netjes,' maar ronduit huichelachtig en dus immoreel.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Maar we weten onderhand ook dat dit al lang bekend was bij de autoriteiten en dat die de deal toch gewoon door lieten gaan. En niet alleen dat, maar we weten óók dat dit soort deals met belastinggeld aan de lopende band plaatsvinden. Alleen kraait daar normaal gesproken geen haan naar - zo verrijken politici hun vrienden in het bedrijfsleven (vandaar natuurlijk dat het ook kon gebeuren bij Van Lienden). Kijk daarvoor ook naar die lui van Stichting Open Nederland, de mondkapjesdeal, de tests, etc. Daar zijn enorme bedragen aan verdiend - door mensen die door de politiek (en de rechter) wél met rust worden gelaten.
Gisteren kwam Van Lienden zelf langs bij het commissiedebat. Hij zat er buitengewoon rustig bij. Arrogant, werd gezegd. Ja, dat is misschien zo. Maar het is ook een teken dat hij terugvecht tegen wat hij als een onrechtvaardige behandeling beschouwt. Denk je nou echt dat hij daar zou gaan zitten als hij iedereen heeft opgelicht, zijn politieke vrienden incluis? Natuurlijk niet! Hij zit daar om het publiek en vooral die politici een heel duidelijke boodschap te geven: 'Ik laat mij niet offeren. Ik ga niet geofferd worden zodat jullie je straatje kunnen schoonvegen.'
En ja, dat vind ik eigenlijk wel sympathiek. De man is onderhand aan het veranderen in een underdog die het opneemt tegen de kabinetsmacht. Daar zijn ballen voor nodig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten