2l4a6067 fleur agema geert wilders gidi markuszower pvv

Fleur Agema stemt tegen FVD-transgender-motie: 'Sommige kinderen zijn in het verkeerde lichaam geboren'

Politieksep 26 2023, 10:00
De vicefractievoorzitter van de PVV, Fleur Agema, zegt tegen De Dagelijkse Standaard dat ze vandaag tegen een motie van FVD gaat stemmen waarin geëist wordt dat er definitief een einde gemaakt wordt aan transgenderbehandelingen van kinderen. De reden dat ze dit doet, zegt ze, is dat zij "sociaal-liberaal" is. "Sommige kinderen zijn nu eenmaal in het verkeerde lichaam geboren," aldus Agema. En dan is het "belangrijk om er vroeg bij te zijn, nog voor de puberteit."
Vandaag is een crisisdag bij de PVV. Harm Beertema gooide gisteren de knuppel in het hoenderhoek. Hij was door Geert Wilders namelijk op plek 16 gezet op de kieslijst, wat erg laag is voor een man met zijn staat van verdienste. Die lage plek kwam op het moment dat er in de PVV zelf actief debat gevoerd wordt over de vraag wat er gedaan moet worden met een FVD-motie waarin opgeroepen wordt om geslachtsoperaties en -behandelingen voor kinderen illegaal te maken (en te houden, want operaties zijn al illegaal, chemische behandelingen worden daarentegen wel veelvuldig gebruikt).
Beertema is natuurlijk een gepassioneerd voorstander van de FVD-motie. Hij maakt zich heel druk over wat veel conservatieven met hem als de verminking van kinderen zien. Maar intern is daar dus onenigheid over. Er zijn PVV'ers die voor de motie willen stemmen. Het gevolg: de afgelopen dagen was het onrustig, de fractie werd het niet eens met elkaar, en vandaag wordt er op aanvraag van de PVV hoofdelijk gestemd over de motie zodat voorstanders en tegenstanders hun eigen voorkeur kunnen aangeven.

Agema: sommige kinderen in verkeerde lichaam geboren

Op X liet Beertema weten dat één van de mensen waarmee hij discussies heeft zijn vicefractievoorzitter is. Wat betekent: Fleur Agema. Agema zou hem zelfs het woord hebben ontnomen én geslachtsoperaties (voor kinderen) "knappe chirurgie" noemen.
Agema zegt in gesprek met De Dagelijkse Standaard nu dat Beertema mag doen en zeggen wat hij wil; ze heeft hem het woord niet ontnomen. Maar, zegt ze, het is inderdaad zo dat de fractie verdeeld is op dit onderwerp en dat zij tégen gaat stemmen. Want, legt Agema uit, "als sociaal-liberaal" vindt zij het belangrijk dat kinderen dit soort behandelingen wél kunnen ondergaan.
"Sommige kinderen worden nu eenmaal in het verkeerde lichaam geboren," aldus Agema in gesprek met DDS. Volgens Agema "geven die kinderen dat al aan vanaf het moment dat ze kunnen praten." Ze vindt dat die kinderen "geholpen" moeten worden.
"Maar je kunt ook zeggen dat hun hersenen niet volgroeid zijn en dat ze die beslissing dus niet kunnen nemen," was daarop de reactie van DDS. "Wat vind je daar dan van?"
Het antwoord daarop van Agema was dat dit niet écht een belangrijke overweging voor haar is omdat er "een zorgvuldig proces is" om te bepalen of een kind al dan niet écht last heeft van "genderdysforie." In dat proces moet bepaald worden of het "echt" is of dat het kind door een fase gaat.

Agema: je moet er jong bij zijn

Daar komt bij, legde Agema uit, dat er een probleem is met wachten tot die kinderen volwassen zijn. "Je moet ze die behandeling geven voor ze de puberteit ingaan, anders is het te laat," aldus het PVV-Kamerlid. Want, zei ze, als het bijvoorbeeld om een jongen gaat moet je ervoor zorgen "dat hij niet een adamsappel krijgt."
Door de veranderende hormonen in de puberteit groeit bij jongens het strottenhoofd in de keel meer dan bij meisjes. Daardoor is de stem van mannen lager. Bij sommige jongens/mannen is die groei heel zichtbaar (bij anderen minder). Dat noemen we dan een "adamsappel." Agema vindt dat voorkomen moet worden dat dit gebeurt bij "een kind dat in het verkeerde lichaam geboren is," met andere woorden: bij een jongen die zegt meisje te zijn.
Datzelfde geldt, zegt ze, voor een biologisch meisje dat een jongen is. Bij dit kind zou voorkomen moeten worden "dat ze borsten krijgt." Ook borstgroei is natuurlijk het biologische natuurlijke proces in de pubertijd.
Met andere woorden, Agema wil dat deze "transgenderkinderen" nog voor hun pubertijd hormoonbehandelingen krijgen. Die "hormoonblockers" zorgen ervoor dat de doorgroei van jongen naar man niet plaatsvindt - en dus ook niet van meisje naar vrouw.
Dit is waarom Agema tegen de motie van FVD gaat stemmen. Een motie die zij inhoudelijk overigens "radicaal" noemt. Daarbij laat Agema ook weten dat het ook kan gebeuren dat kinderen "dit meemaken" als ze rond of in de puberteit zitten. Met andere woorden, dat ze dan concluderen dat ze in het verkeerde lichaam geboren zijn. Die moeten ook behandeld kunnen worden, aldus Agema, maar dan wel weer "volgens een zorgvuldig proces dat er nu al is."
Volgens Agema zal hetzelfde gelden voor verschillende andere PVV'ers die sociaal-liberaal zijn. Ze wil daar geen namen bij geven - "dat gaan we zien tijdens de stemming." Alom wordt aangenomen dat dit sowieso zal gelden voor Dion Graus en een paar anderen. Er wordt online geopperd dat Geert Wilders óók tegen de motie zal stemmen, maar Agema impliceert dat dit niet zo is. Tegen DDS noemt ze hem namelijk meerdere keren "conservatief." Een conservatief die transgenderbehandelingen van kinderen actief steunt is natuurlijk een contradictio in terminis. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten