de dagelijkse standaard dh 01139

Frisse herstart voor Ouwehand na bevestiging van integriteit door Partij voor de Dieren

Politiekokt 06 2023, 18:30
Het nieuw gekozen bestuur van de Partij voor de Dieren heeft vastgesteld dat de fractieleider Esther Ouwehand geen inbreuken heeft gepleegd op de integriteit. Dit betekent dat Ouwehand zich nu toch kan kandideren als lijsttrekker voor de aanstaande parlementsverkiezingen. De deadline voor het indienen van de kandidatenlijst is maandag.
Ouwehand had zich twee weken geleden onverwachts teruggetrokken als lijsttrekker omdat er onopgeloste beschuldigingen van integriteitsschendingen tegen haar ingediend waren. Vandaag laat het nieuwe partijbestuur lan het volk weten dat die onzekerheid nu opgehelderd is. Ze doen dit net op tijd, net voordat de deadline voor het inleveren van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen verloopt.
Er waren in totaal negen klachten tegen Ouwehand ingediend, volgens Michiel Knol, de partijvoorzitter. Volgens Knol zijn acht van deze klachten ‘niet ontvankelijk’ omdat ze niet voldoen aan de gedragsregels, of de klager had de beklaagde redelijkerwijs zelf kunnen aanspreken’. De negende klacht is wel geldig, maar volgens hem ongegrond. Over de aard van de klachten wilde Knol niets loslaten.
Het merendeel van de nieuwe bestuursleden van de dierenpartij had eerder al hun steun voor Ouwehand uitgesproken. Voor advies heeft Knol twee externe deskundigen ingeschakeld, werkzaam bij het bedrijf G&I Nederland. Volgens deze experts zijn de ingediende klachten niet terecht, zelfs als ze waar zouden zijn.
Eerder deze week waarschuwden enkele prominente leden van de partij in De Telegraaf voor een mogelijk deksel op de pot, waarbij het partijbestuur geen onafhankelijk onderzoek zou instellen naar de klachten van integriteit. Knol heeft echter aangegeven dat er in de afgelopen week wel extern advies is ingewonnen.
Het bestuur van de partij heeft kritiek geuit op zijn eigen integriteitssecretaris die de oorspronkelijke klachten over Ouwehand behandelde. Deze secretaris wordt beschuldigd van onjuiste en onzorgvuldige handelingen. Het is volgens de partijvoorzitter logisch dat Ouwehand wilde weten wat er gebeurde. Volgens NRC stond de secretaris onder druk van Ouwehand. Knol maakt bekend dat er "zo snel mogelijk" een externe integriteitssecretaris zal worden aangesteld om voor een stevige professionaliseringsstap te zorgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten