FVD volgt wens van achterban en komt met nieuw wetsvoorstel voor een referendum

FVD volgt wens van achterban en komt met nieuw wetsvoorstel voor een referendum

Politiekjul 05, 17:07
Het wetsvoorstel van de SP voor een correctief bindend referendum is vandaag in de Tweede Kamer verworpen. De SP probeert het direct nog een keer, maar zij zijn niet de enige: ook Forum voor Democratie komt met een nieuw wetsvoorstel voor een referendum.
Toen de SP het wetsvoorstel voor een correctief bindend referendum indiende werd al vrij snel duidelijk dat die het niet zou halen. Met een aantal amendementen werd uiteindelijk een 'gecastreerd' referendum gepresenteerd, maar ook daar waren de VVD, CDA en nog een aantal kleine partijen niet voor te porren. Met name het CDA vond dat Nederland het maar gewoon bij burgerraden moest houden.
De SP doet nu nog een poging om het correctief referendum er alsnog door te drukken. FVD gooit het over een andere boeg en wil eerst de mogelijkheid voor het raadgevend referendum weer teruggeven aan de burger.
De noodzaak voor een referendum is, vooral de afgelopen jaren, pijnlijk duidelijk geworden. De burger kan nu stemmen op partij X die A, B en C wil, of partij Y die B, C en D wil. Zodra er een coalitie is gevormd komen de partijen met plannen voor E, F en G. Plannen die totaal verwrongen zijn vergeleken met wat partijen voor ogen hadden, of überhaupt niet in verkiezingsprogramma's zijn voorgekomen. Bevalt het je niet, dan stem je de volgende keer toch op een andere partij? Vervolgens gebeurt er precies hetzelfde.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Maar naast het feit dat burgers niet krijgen waar ze voor hebben gestemd, zijn er de laatste jaren ook steeds meer acute situaties waar geen verkiezingsplan voor geschreven is, de coronapandemie bijvoorbeeld. Ergens is het dan toch wel fijn dat je als burger niet alleen bent aangewezen op een lullig burgerraadje waar toch niet naar wordt geluisterd. Een raadgevend referendum is dan een mooie manier om fatsoenlijk signaal te kunnen geven dat het kabinet zijn beleid wellicht bij moet sturen. En dat is wat de SP en FVD nu goed in de smiezen hebben: dat instrument moet, in wat voor vorm dan ook, terug in handen van de burger komen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten