Screen Shot 2022 05 17 at 144430

"VOOR!" 55% van FVD-leden steunen het (zwakke) referendumvoorstel wél: 'Iets beter dan niets'

Politiekmei 17 2022, 16:30
Het is zover. De uitslag van het interne FVD-referendum is bekend. Thierry Baudet kwam zelf langs bij Ongehoord Nieuws om daar mede te delen dat 55% van de FVD'ers voor de referendumwet is. 45% is tegen. De fractie neemt deze uitslag over, waardoor het voorstel vrijwel zeker op genoeg steun kan rekenen in de Tweede Kamer.
Vandaag is een goede dag. Dat zeg ik niet omdat ik de referendumwet steun. Dat doe ik niet. Sterker nog, ik heb er zelf bij FVD tégen gestemd en geloof ook echt dat het een zwak voorstel is.
Toch is het dus een mooie dag. De reden is dat FVD'ers hun mening hebben gegeven en dat de fractie de uitslag van de eigen ledenraadpleging honderd procent serieus neemt en dus overneemt. Dit betekent dat de Tweede Kamerfractie vóór de referendumwet gaat stemmen... waarmee de wet vrijwel 2/3e steun krijgt in de Tweede Kamer en dus aangenomen wordt.
Dat liet Thierry Baudet vandaag zelf weten bij Ongehoord Nieuws:
"Ik vind het wel mooi," zei Baudet over de uitslag. Zelf neigde hij heel erg naar tegen "omdat het een uitgekleed, uitgehold referendum is. Ik was bang, of ben nog steeds bang, dat het misbruikt gaat worden door het systeem." Dit kan heel simpel door te stellen dat kijk, de uitkomstdrempel is niet gehaald, dus wij gaan door met wat we willen en het volk vindt dat prima.
Op die manier, zei Baudet, kun je dus "impopulair beleid" alsnog voortzetten en dan ook nog eens verdedigen met iets van democratische argumenten.
Maar toch, of dat echt zo gaat, tja, "er is maar één manier om erachter te komen: we gaan het zien," zei Baudet vervolgens. "We gaan het [dus] uitproberen."

Blijheid

Vervolgens vroeg presentator Ahmed Aarad Baudet hoe hij reageerde toen hij de uitslag zag. Nou, zei Baudet, dat was allereerst "blijdschap dat er zoveel leden hebben gestemd... een heel groot deel heeft gestemd" van de 60.000 leden. "Dat vond ik prachtig."
"Dat het zo'n beetje deze kant op zou gaan voelde ik al een beetje," ging hij verder. Bij het Lagerhuisdebat over deze kwestie enkele dagen geleden zagen hij en de rest van de fractie al een beetje een kentering onder leden met mensen die het wetsvoorstel belabberd vinden, maar die toch om verschillende redenen voor wilden stemmen. 
Maar goed, zei Baudet, voor hem was dus vooral heel mooi om te zien dat het zo leefde. Daarom wil de partij ook vaker dit soort debatten én ledenraadplegingen organiseren.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het is natuurlijk ongelooflijk mooi om te zien dat er één partij is waar dit zo bij werkt; waar de interne democratie zowaar levend is. Daar kunnen álle andere partijen in de Tweede Kamer nog wat van leren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten