ernstkuipers

Huisartsen boos over 'bevel' coronaminister Kuipers: 'We zijn wéér overvallen door VWS'

Politiekaug 12 2022, 15:00
Huisartsen zijn woedend over de brief van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) over de extra coronaprik in het najaar. Kuipers stuurde de artsen twee weken geleden een brief waarin staat dat ze een lijst moeten maken met patiënten die als eersten uitgenodigd moeten worden voor een herhaalprik in het najaar.
Huisartsen komen momenteel om in het werk, mede door de inhaalslag die zij moeten maken na de coronacrisis. Zonder blikken of blozen dicteert het ministerie van Volksgezondheid, onder leiding van minister Kuipers, even dat huisartsen een lijst moeten samenstellen voor wie van de 60-minners straks als eerste een uitnodiging voor een herhaalprik moet krijgen.
"Huisartsen, verenigd in de huisarts-actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De bevlogen huisartsen', zijn ontzet dat u - de minister - opnieuw de huisartsen negeert. Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven ze aan minister Kuipers (via de NOS).
De coronacrisis heeft wel laten zien hoe autoritair het ministerie van VWS opereert. Ze hebben het liefst een sterk gecentraliseerde orde waarin VWS iets bekokstooft en dat vervolgens bij anderen over de schutting pleurt. Geen discussie, geen overleg en vooral geen tegenspraak.
Huisartsen weten als geen ander hoe dit ministerie werkt, want zij zijn tijdens de coronacrisis herhaaldelijk op de vingers getikt. Toenmalig minister De Jonge wilde ook alles volgens zijn regels, of het nou effectief was of niet. Huisartsen die op eigen houtje verspilling van vaccins probeerden te voorkomen, door restanten aan te bieden aan wie ze wilde hebben, werden stevig toegesproken. De Jonge pleitte publiekelijk voor zoveel mogelijk en zo snel mogelijk vaccineren, maar als iemand een vaccin kreeg die nog niet aan de beurt was (volgens zijn plan) dan begon hij te mekkeren.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Minister Kuipers doet het eigenlijk niet heel anders en behandelt de huisartsen eigenlijk zoals een slechte generaal, ver van het front, zijn soldaten aanstuurt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten