Hypocriete Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL) willen 'maximumprijzen' voor energie: 'Scheelt honderden euro's'

Politieksep 07, 9:59
Dinsdagavond mochten Attje Kuiken en Jesse Klaver langskomen bij Op1 om daar hun 'plan' te presenteren dat bedoeld zou zijn om de energieprijzen nog enigszins in de hand te houden. Er moet vinden zij namelijk een prijsplafond komen. Opmerkelijk, want internationaal zeggen PvdA'ers al tijden dat "energie en voedsel de afgelopen vier decennia te duur waren." En dat daar iets aan moet gebeuren.
"Wat ons voorstel is," zei PvdA-fractieleider Attje Kuiken, "om deze mensen nog dit jaar te helpen, is om voor het komende halfjaar voor de energieprijzen een prijsplafond in te stellen. En dat betekent dat we uitgaan van een gemiddeld gebruik - dat je daar een prijsmaximum op stelt, waardoor je variërend van 160 tot honderden euro's minder kwijt bent aan je energierekening."
Dit plan zou ervoor moeten zorgen dat de prijzen niet "drie of vier keer hoger zijn dan vorig jaar," en niet nog door blijven stijgen. "Dat je daarvoor gecompenseerd wordt."
"We denken dat dat nodig is omdat het kabinet daar niets voor geregeld heeft, en we denken dat mensen nú al - en dat laten jullie ook heel duidelijk zien - in grote ellende terechtkomen. In armoede, problemen, schulden. Wij zoeken naar mogelijkheden om dat te voorkomen, en dit is ons concrete voorstel," ging ze verder terwijl Klaver toekeek als een boer met kiespijn.
Klinkt allemaal hartstikke leuk, natuurlijk. Een prijsplafond. Maar hoe gaan ze dat dan doen na die zes maanden? Mogen de energieprijzen daarna wél weer doorstijgen?
Het antwoord daarop is: ja.
Hoe ik dat weet?
Oh, heel simpel. Ik luister gewoon naar wat prominente PvdA'ers over deze materie zeggen als ze denken dat gewone Nederlanders niet meeluisteren; als ze samen met andere 'experts' en ideologen praten. Op hun eigen internationale fora.

Diederik Samsom: energie en voedsel moeten duurder worden

Dan krijg je dit soort uitspraken van een man als Diederik Samsom. Die wist in mei van dit jaar nog te vertellen, in het Engels, dat "we de afgelopen veertig jaar gewoon te weinig hebben betaald voor onze energie." Oh, en niet alleen daarvoor. "Dat geldt ook voor ons voedsel."
"Niemand anders heeft de moed om dit hardop te zeggen, dus laat mij degene maar zijn die dat alsnog doet. Ja energie wordt veel duurder. Ja, energie was veel te goedkoop in de afgelopen veertig jaar. Daar hebben we van geprofiteerd. We hebben een enorme welvaart gecreëerd, maar dat is ten koste gegaan van Planeet Aarde en, dat realiseren we ons nu, ten koste van een geopolitieke inbalans.
"Dat moet gerepareerd worden. En om dat te repareren moeten we meer voor energie gaan betalen, en trouwens, ook voor voedsel. Voor de twee primaire levensbehoeften. We hebben echt veel te weinig betaald voor energie en voedsel."
"Dat kan niet in één dag geregeld worden," ging Samsom verder. Niet omdat het gewoon immoreel is. Nee. Maar omdat "je er te veel chaos en problemen mee veroorzaakt in de maatschappij. Je moet er de tijd dus voor nemen. Maar gezien de huidige situatie hébben we nu eenmaal weinig tijd."
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Wat Klaver en Kuiken dus voorstellen is niet bedoeld om hogere prijzen echt tegen te gaan. Deze mensen hangen dezelfde zieke ideologie aan als Samsom. Het enige dat zij voorstellen is om de geschifte prijsstijgingen - die zij ook permanent willen maken! - want langzamer door te voeren, zodat jij en ik niet meteen in opstand komen en losgaan.
Vergis je dus niet. Het héle partijkartel wil dezelfde kant op. Sterker nog, PvdA en GroenLinks zijn - samen met D66 - dé grote aanjagers van deze ontwikkeling. Ze willen allemaal onze manier van leven drastisch veranderen, onze welvaart verminderen uit naam van 'het beschermen van Moeder Aarde,' en eigenlijk gewoon de hele industriële revolutie ongedaan maken. Ze willen ons terug aan de bedelstaf brengen een situatie creëren waarin het gewone volk nauwelijks genoeg heeft om van rond te komen. Dát is het grote doel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten