160411 plasterk university of amsterdam overeu2016nl 26375372295

Informateur Ronald Plasterk ontmoet Koning Willem-Alexander tijdens drukke formatiegesprekken

Politiekjan 22 , 18:00
Terwijl Koningin Máxima momenteel in Davos vertoeft voor het World Economic Forum, waar ze spreekt over een Digital ID, neemt Koning Willem-Alexander - nog met de WEF-versnapering in de vorm van meelwormburgers achter zijn kiezen - de tijd voor informateur Ronald Plasterk.
PVV, VVD, NSC en BBB zijn maandagmiddag onder leiding van Ronald Plasterk verder gegaan met hun gesprekken over de mogelijke vorming van een nieuwe coalitie. De lippen bleven tijdens de inloop stijf op elkaar; journalisten die kou staan te kleumen, moesten het weer doen met wederom een waardeloos, nietszeggend quotje. Afgesproken is namelijk dat de partijen inhoudelijk niets zeggen zolang het overleg nog loopt. Het formatiegesprek is tergend saai.
Plasterk heeft het er maar druk mee; de informateur bezocht maandag ook nog Paleis Noordeinde om Koning Willem-Alexander bij te praten over de kabinetsformatie. Voor Plasterk was dit de eerste keer in deze rol. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat de informateur "op gezette tijden" de koning informeert over zijn werkzaamheden, op instructie van de Tweede Kamer. Het staatshoofd is lid van de regering, de discussie over het nut daarvan is voor een andere keer.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Zo'n gesprek roept toch enige vragen op. Zou Willem-Alexander bijvoorbeeld zijn voorkeur voor de aangewezen minister-president kenbaar maken? Het blijft spannend wie uiteindelijk het torentje zal bezetten en met wie de Koning regelmatig zal moeten samenwerken. Hoewel Wilders duidelijk heeft aangegeven minister-president te willen worden, lijkt ook Mona Keijzer zich steeds meer (in de media) te profileren als de beoogde kandidaat voor het premierschap. Het is niet onwaarschijnlijk dat de BBB-politica naar voren zal worden geschoven om Mark Rutte op te volgen.
Binnenkort zullen ook andere partijen worden uitgenodigd om input te leveren voor een mogelijk nieuw kabinet. Dit lijkt een volgende stap te zijn in de formatie, die, hoewel traag, gestaag voortgang vindt. Het is te hopen dat het niet lang meer duurt voordat er witte rook verschijnt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten