portraitfactorynl de dagelijkse standaard 121 wilders

Radiostilte: PVV, NSC, BBB en VVD gaan nu écht in gesprek met elkaar

Politiekdec 19 2023, 11:00
De formatie - of eigenlijk, de informatiefase - gaat vandaag een nieuwe fase in. De betrokken partijen zitten vanaf nu namelijk allemaal met elkaar én met informateur Ronald Plasterk aan tafel. Waar ze het over gaan hebben? Nou, eerst over de Grondwet, grondrechten en de staat van de rechtsstaat. Maar daarna komt het echte gesprek aan bod: de onderwerpen om te bepalen of er een coalitieakkoord in zit.
Geert Wilders (PVV), Pieter Omtzigt (NSC), Dilan Yesilgöz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) moeten nu écht aan het werk. Ja, vanaf zaterdag hebben ze kerstvakantie in de Kamer, maar deze vier plus Plasterk gaan natuurlijk gewoon door. Dat mag ook wel: er moet immers voor gezorgd worden dat er snel een nieuw kabinet zit. Een kabinet dat recht doet aan de uitslag van 22 november.
Het goede nieuws is dus dat de betrokken partijen deze stap nu zetten. Geweldig. Laat ze het maar proberen - en laat de PVV maar proberen om leiding te geven aan een coalitie; om de betrokken partijen te veranderen in plaats van dat ze de PVV al te veel veranderen.
Jammer genoeg is er ook slecht nieuws. Er wordt namelijk een radiostilte ingelast. Dit betekent dat de betrokken partijleiders eigenlijk niets meer gaan zeggen over dit proces. Dit is zogenaamd 'normaal' en 'belangrijk.'
Daar denk ik heel anders over. In een democratisch land - of nou ja, een systeem dat min of meer democratisch is - is het juist belangrijk dat burgers weten wat er gebeurt. Misschien dat er publiekelijk niet heel diep ingegaan kan worden op de inhoud, maar het is volstrekt bezopen om te stellen dat burgers niets mogen weten. Dat er "radiostilte" moet zijn.
Sterker nog, het zou eerder zo moeten zijn dat de betrokken politici liever per ongeluk te veel informatie delen dan te weinig. Zij zijn er immers om de wil van het volk uit te voeren - niet andersom. Als de PVV werkelijk zo vernieuwend bezig wil zijn, dan is het nu van het grootste belang dat de partij dit ook duidelijk maakt en dat de partij staat voor een ándere manier om politiek te bedrijven dan het partijkartel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten