de dagelijkse standaard dh 01105

JA21 explodeert: Derk Jan Eppink wil niet meer terugkomen op de lijst

Politiekaug 05 2023, 9:00
Derk Jan Eppink is Kamerlid voor JA21. Maar daar komt een einde aan. Hij wil namelijk niet meer door voor die partij. Na Nicki Pouw-Verweij is hij het tweede huidige JA21-Kamerlid dat aangeeft klaar te zijn... En er zitten maar 3 JA21'ers in de Kamer. De partij is zichzelf aan het opblazen. De reden? De conservatieve vleugel wordt doodziek van de progressieve liberale drammers Annabel Nanninga en Joost Eerdmans.
Maandenlang roepen wij al dat het niet goed gaat bij JA21. Niet zo gek, want we hebben daar brónnen. Die bronnen vertellen ons al die tijd dat er grote onrust is bij de partij - er is een conservatieve vleugel die keihard botst met een progressief-liberale vleugel. Zeg maar Nicki Pouw-Verweij, Derk Jan Eppink en Rob Roos aan de ene kant, en neprechtse VVD'ers als Joost Eerdmans en Annabel Nanninga an de andere.
Dat werd altijd ontkend. 'Helemaal niets van waar!' Echt niet hoor. Nee hoor. We verzonnen het. Alles is pais en vree bij JA21. Hartstikke gezellig!
Tot Nicki Pouw-Verweij bekendmaakte dat ze zich niet nog eens verkiesbaar wil stellen voor JA21. Opeens bleek dat er wel degelijk onrust was en dat de verdeling van de partij in een progressief-liberale kern van egoïsten tegenover een groepje conservatieven die echte verandering willen klopte.
Pouw-Verweij zag aankomen welke vleugel die interne strijd aan het winnen is - en gooide de handdoek in de ring.

Derk Jan Eppink zegt vaarwel

Vandaag komt daar nóg een als conservatief bekendstaande politicus bij. Tweede Kamerlid Derk Jan Eppink, de nummer drie op de kieslijst van JA21 in 2021, houdt er óók mee op. Zijn aankondiging op X maakt duidelijk waarom hij deze stap neemt.

Tijdens de vakantie ben ik tot de slotsom gekomen dat ik me niet herkiesbaar stel bij de Tweede Kamer verkiezingen voor JA21.  Ik vind samenwerking op de rechterzijde erg belangrijk, en wil daartoe oproepen. Ik wens iedereen binnen JA21 het beste. Dank voor de prettige tijd.

754
Reply
"Tijdens de vakantie ben ik tot de slotsom gekomen dat ik me niet herkiesbaar stel bij de Tweede Kamerverkiezingen voor JA21," aldus Eppink.
Vervolgens komt een heel belangrijke zin. Eentje die alles zegt over de stroming binnen de partij die het voor het zeggen heeft: "Ik vind samenwerking op de rechterzijde erg belangrijk, en wil daartoe oproepen."
Met andere woorden, de conservatieve vleugel bij JA21 wilde en wil graag samenwerken met andere rechtse partijen zoals (niet schrikken!) de PVV en waarschijnlijk FVD (hoewel ze afgesplitst zijn van die partij). En nu komt het: blijkbaar zijn er krachten binnen JA21 die daar anders over denken!
Joh! *This is not my shocked face.*

Pouw-Verweij reageert

Ondertussen heeft Pouw-Verweij publiekelijk gereageerd op de aankondiging waarvan ze natuurlijk al wist dat die zou komen. De twee hebben immers goed contact met elkaar, en zullen dit gecoördineerd hebben.
"Een aderlating voor JA21," schrijft ze op X (voorheen Twitter), "met name voor de conservatieve flank. Hiermee gaat een geweldig politicus voor de partij verloren."

Een aderlating voor JA21, met name voor de conservatieve flank. Hiermee gaat een geweldig politicus voor de partij verloren. Dank voor de fijne samenwerking, voor de inhoudelijke gesprekken en vooral je droge humor dat zelfs het saaiste debat op kon vrolijken. Het ga je goed!

Derk Jan Eppink
Derk Jan Eppink
@djeppink

Tijdens de vakantie ben ik tot de slotsom gekomen dat ik me niet herkiesbaar stel bij de Tweede Kamer verkiezingen voor JA21.  Ik vind samenwerking op de rechterzijde erg belangrijk, en wil daartoe oproepen. Ik wens iedereen binnen JA21 het beste. Dank voor de prettige tijd.

382
Reply
Die "conservatieve flank" waar Pouw-Verweij het over heeft is als zo goed als niet-bestaand momenteel. De enige die daar momenteel nog van over is, is Rob Roos, europarlementariër. Maar over hem gaan er al langere tijd geruchten rond dat ook hij niet tevreden is bij JA21 en eigenlijk weg wil.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Anders dan JA21 zijn wij bij DDS trots conservatief! En wij begrijpen ook dat de Tweede Kamerverkiezingen 2023 de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Net als jíj́ staan we pal voor onze Nederlandse waarden, principes, en belangen. Wij laten het échte geluid horen bij DDS. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Steun ons! Strijd zij aan zij met ons tegen het mediakartel én het partijkartel. Doneer via BackMe!
Met de Europese verkiezingen in aantocht volgend jaar zou het helemaal niemand verbazen als ook Roos opstapt en breekt met JA21. Niet zo gek, want het is intern daar een enorme bende. Nanninga en Eerdmans lijken vastbesloten om JA21 te veranderen in VVD-light. Ja, ook als dit betekent dat ze de partij tot de rand van de afgrond moeten brengen.
De reden? Ze willen heel graag, en ten koste van vrijwel alles, meedoen aan een nieuwe coalitie. Als ze daar maar een paar zetels voor hebben, soit, dat vinden ze prima. Als ze die mooie functies maar mogen bekleden en op het pluche mogen zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten