800px JoostNiemoller2015

Joost Niemoller: 'Het kabinet heeft de oorlog verklaard aan gemeenten'

Politiekaug 27 2022, 10:30
Volgens opiniemaker en journalist Joost Niemoller heeft het kabinet de oorlog verklaard aan gemeenten. Maar, stelt hij, dat kon weleens anders aflopen dan het kabinet denkt. Want er is één klein probleem: gemeentepolitici staan dichter bij kiezers en kunnen dus niet alles maken.
"Het kabinet heeft de oorlog verklaard aan de gemeenten," schrijft Niemoller op Twitter. Hij refereert daarmee aan het nieuws dat gemeenten gedwongen gaan worden 20.000 statushouders 'te huisvesten.' Wat betekent dat ze die buitenlandse avonturiers vluchtelingen moeten opvangen en zelfs een lekkere woning moeten aanbieden. Dit terwijl de meeste gemeenten daar helemaal geen trek in hebben.
"In het kabinet zitten mensen die zich volledig aan de Nederlandse bevolking kunnen onttrekken," legt Niemoller vervolgens uit. Daarom kunnen de Haagse politici feitelijk doen en laten wat ze willen. Ze leven in een bubbel. Het interesseert ze geen bal wat Jan Jansen ervan vindt.
Maar op gemeentelijk niveau is er een probleem. "In de gemeentebesturen is dat moeilijker." Want gemeentepolitici en -ambtenaren gaan dagelijks om met dezelfde mensen die bij het gemeentehuis staan te demonstreren tegen de komst van weetikhoeveel nieuwkomers.
"Die oorlog gaat het kabinet verliezen," concludeert Niemoller daarom.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Veel gemeenten voelen dat ongetwijfeld zo. De weerzin van gemeenten is groot. Ze hebben geen ruimte om asielzoekers op te vangen - en ook de politieke wil niet, wat niet zo gek is aangezien dit soort maatregelen lokale politici bij nieuwe verkiezingen heel, heel, heel zwaar gaan kosten.
In Den Haag hebben ze daar (nog) geen of weinig last van. Die mensen leven zo zeer in hun eigen wereldje, met eigen vrienden, contacten, kennissen, en ga zo maar door, dat ze lak kúnnen hebben aan de mening van burgers. Op gemeenteniveau geldt dat veel minder. En dus ga je nu zien dat er confrontaties komen tussen gemeenten en Den Haag. Wie buigt als eerste?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten