Vis

Kabinet geeft vissersvloot zelfde behandeling als boeren: het mes erin

Politiekjul 01 2022, 18:00
Het kabinet trekt honderden miljoenen euro's uit voor sanering en aanpassing van visserijvaartuigen. Door de hoge gasolieprijzen loont het al maanden niet meer om uit te varen en is ook de verwerkende industrie stil komen te vallen. Dat wordt weer 'verduurzamen', steunen en uitkopen!
Minister Henk Staghouwer (CU) zet naar eigen zeggen "vol in op aanpassing van de vissersvloot die kleiner, diverser en duurzamer moet worden." Het kabinet trekt in totaal 444 miljoen uit voor sanering en innovaties om de "noodzakelijke transitie" te ondersteunen. Dan moeten de alarmbellen al bij de vissers af gaan!
Door de hoge brandstofprijzen is het voor grote delen van de visserijsector momenteel niet rendabel om uit te varen, maar dat is niet het enige probleem. De aanleg van windparken, beschermde natuurgebieden en de Brexit hebben ervoor gezorgd dat de ruimte om te vissen veel kleiner is geworden, meldt De Telegraaf. De situatie lijkt wat dat betreft een beetje op die van de boeren en de stikstofproblematiek. Het jargon is in ieder geval wel hetzelfde ("noodzakelijke transitie" en "de sector duidelijkheid bieden"). Waar boeren de nek worden omgedraaid vanwege aangewezen Natura2000-gebieden, overkomt vissers straks eigenlijk hetzelfde.
Vissers die willen stoppen krijgen een saneringsregeling en vissers die willen verduurzamen krijgen hulp. Maar goed, kunnen ze wel voldoende verduurzamen en loont die investering zich wel als het vissersgebied steeds kleiner wordt? Vast niet, anders had het kabinet er geen 444 miljoen euro voor klaargezet.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dit kabinet is onze primaire sector langzaam maar zeker om zeep aan het helpen, al doen ze zelf natuurlijk alsof dit allemaal door omstandigheden teweeg wordt gebracht. In dit tempo hoeven we in ieder geval niet raar op te kijken als de boeren straks worden gesteund door vissers die toch iets meer hadden verwacht van de overheidsregelingen die hen wordt beloofd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten