dh 10243 carola schouten vicepremier

Kamerbrief van Minister Schouten (CU) onthult: 10.000 mensen leven in armoede door overheidsfout

Politiekmrt 29 2023, 17:00
Een groep van 10.000 mensen leeft onder de bijstandsnorm door een weeffout in de regels rond toeslagen en uitkeringen. Dit blijkt uit een Kamerbrief van minister Schouten naar aanleiding van een artikel in het NRC. Het gaat om stellen die samenleven waarvan de een geen inkomen heeft en de ander leeft van een uitkering of een laag salaris. Om het verschil goed te maken, krijgen ze via de gemeente een extra bedrag. Maar hierdoor gaat het inkomen omhoog en moeten ze een deel van de toeslagen terugbetalen, wat kan leiden tot schulden en armoede.
Het probleem is al langer bekend en is eerder aangekaart door de Nationale Ombudsman. Het kabinet heeft echter nog geen oplossing gevonden die niet ten koste gaat van een andere groep burgers. Minister Schouten zoekt nu naar belastingvrije uitkeringen via de gemeenten, maar ook dat is niet voor alle getroffenen een oplossing.
Het is schrijnend dat een groep mensen door een overheidsfout in de financiële problemen terechtkomen. Het kabinet moet snel met een oplossing komen maar gezien het falende kabinetsbeleid op andere dossiers zoals bijvoorbeeld de situatie in Groningen is de verwachting niet dat deze mensen op korte termijn geholpen worden.
Het is niet genoeg om alleen te kijken naar de cijfers en de budgetten, maar ook naar de mensen achter de getallen en hoe zij worden beïnvloed door het beleid. Een goedwerkend sociaal vangnet is essentieel om ervoor te zorgen dat niemand in armoede hoeft te leven.
Zolang er nog een grote groep mensen zijn die de gevolgen van het falende kabinetsbeleid niet direct merken in hun eigen leven en daardoor dus stemmen op partijen die de oorzaak zijn van alle ellende, gaat er niks veranderen. Het rommelt binnen de coalitie en het val van het kabinet kan niet snel genoeg komen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten