screen shot 2023 11 30 at 104818

Kijk! Wanstaltige anti-democraat Pieter Omtzigt weigeren (voorlopig) regering met PVV: 'Nee!'

Politieknov 30 2023, 9:00
Gisteravond was Pieter Omtzigt welkom bij Op1. Niet zo gek, want meneer kwam daar om uit te leggen dat NSC op dit moment niet eens met de PVV wil onderhandelen over mogelijke regeringsdeelname. Waarom? Hij wil eerst dat Geert Wilders heel duidelijk maakt welke punten van het partijprogramma van de VVD in de prullenbak worden gegooid. Pas dan kan er eventueel, misschien, wie weet, mogelijk gekeken worden naar of er heel misschien iets mogelijk kan zijn.
Het gaat hem om de rechtsstaat, zei Omtzigt gisteravond bij de NPO. Dan heeft hij het over het verbieden van de koran en het bannen van moskeeën, maar hij gaat ook verder. Er staan meer items in het program van de PVV die volgens Omtzigt in strijd met de rechtsstaat zijn. Want ja, moskee-bans en koran-verboden zijn dat natuurlijk ook, maar "iedereen" weet dat dit soort maatregelen er nooit gaan komen. Die ándere items zijn volgens Omtzigt blijkbaar echter wel mogelijk, en dus moet daar iets aan gebeuren.
"Hij wil onderhandelen over een kabinet," aldus Omtzigt. "Nee, eerst wil je weten, wat is de grens van je rechtsstaat. Dat is ook waarom ik gekozen ben. Ik heb gezien hoeveel brokken het geeft daar waar de rechtsstaat geschonden is... Eerst wil ik de ondergrens."
Moet Wilders dan "per standpunt" duidelijk maken: dit meen ik zo niet, dit ga ik zo niet doen, dit gaan we anders oplossen, dit verdwijnt in de ijskast, dit was slechts een verkiezingsslogan? Nou, bijna wel, maar niet helemaal.
"Dat is niet per standpunt, maar gewoon duidelijk maakt waar hij afstand van neem," reageerde Omtzigt namelijk op die vraag. Korans weghalen uit alle huizen, dat gaat niet gebeuren. "Maar wat bedoelen we daarmee?" Volgens Omtzigt praat je daar eerst over met elkaar, en pas daarna zou je volgens Omtzigt dan kunnen praten over mogelijke coalities. 
Natuurlijk is dat flauwekul. Dat is helemaal niet hoe het gebeurt. Alsof die partijen eerst bij elkaar gaan zitten om met elkaar te kwebbelen over de rechtsstaat, alles goed op een rijtje zetten, en als dat allemaal is uitgewerkt, daarna pas gaan kijken of ze mogelijk, misschien met elkaar zouden kunnen regeren of niet. Wat een gekkigheid.

Omtzigt pakt de VVD aan

Hoe dan ook, niet alleen is Omtzigt niet blij met de PVV; hij is ook niet te spreken over de VVD. Want, zegt hij, het is nogal merkwaardig dat een partij die met 27 zetels in de peilingen aangaf graag te willen regeren met de PVV, die uitspraak opeens terugdraait na een uiteindelijk uitslag met 24 zetels. Dat slaat nergens op.
En ja, daar heeft Omtzigt natuurlijk een punt. Het ís heel gek dat de VVD opeens een heel ander standpunt inneemt. Sterker nog, het is wanstaltig en belachelijk.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Maar dat ontslaat Omtzigt niet van de morele verplichting om het anders aan te pakken dan de VVD, en wél serieus met de PVV om tafel te gaan zitten. Je kunt die punten over de rechtsstaat ook achter gesloten deuren met elkaar bespreken, en dan daarna publiekelijk er iets over zeggen. Vervolgens kun je doorgaan met de gesprekken en zien of er iets mogelijk is qua coalitievorming.
Door nu al zo publiekelijk te gaan maakt Omtzigt duidelijk dat hij er feitelijk net zo in staat als de VVD: hij wil niet met de PVV regeren. Er worden nu allemaal politieke spelletjes gespeeld, maar oplossingen en standpunten die de Nederlander eist, die zijn verder weg dan ooit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten