de dagelijkse standaard dh 01566

Klimaat en Asiel spelen doorslaggevende rol bij aanstaande Tweede Kamerverkiezingen

Politiekjul 23 2023, 12:00
De aanstaande Tweede Kamerverkiezingen worden gekenmerkt door een sterke tweedeling tussen twee blokken van kiezers en partijen, met sterk tegenovergestelde opvattingen over klimaat en asiel. Thema's spelen een cruciale rol bij het bepalen van het stemgedrag en uit een recente peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat asielzoekers/immigratie het belangrijkste thema is voor 54% van de kiezers, terwijl klimaat een prioriteit is voor 29% van de kiezers. Opvallend is dat de kiezers van verschillende partijen sterk uiteenlopende prioriteiten hebben, vooral wat betreft asiel en klimaat.
Binnen het ene blok van partijen, waaronder Ja21, PVV, FVD, VVD, BVNL/Groep van Haga en BBB, wordt asielzoekers/immigratie als topprioriteit gezien, terwijl het andere blok, bestaande uit D66, PvdD, PvdA/GL, VOLT, ChristenUnie en SP, klimaat als cruciaal beschouwt. De combinatie van PvdA/GroenLinks richt zich voornamelijk op klimaat en stikstofbeleid. Deze tweedeling leidt tot weinig verwachte overgangen tussen de blokken, behalve bij de SP.
Als PvdA/GroenLinks een succesvolle samenwerking met Timmermans wil bereiken, is het cruciaal dat zij een score van meer dan 40 zetels halen, wat afhangt van D66 en PvdD die op 5 zetels of lager eindigen. Het andere blok bestaat uit partijen die momenteel aanzienlijk meer zetels in de peilingen hebben, en zonder deelname van Pieter Omtzigt kan dat blok al meer dan 75 zetels winnen. Hoewel de VVD als een middenpartij wordt beschouwd, lijken de voorkeuren van hun kiezers meer in lijn te zijn met die van het rechtse blok dan het linkse blok. Dit alles wijst op een sterke tweedeling tussen de partijen,
De verkiezingsuitslag kan nog worden beïnvloed door actuele ontwikkelingen vlak voor de verkiezingen, waardoor bepaalde thema's meer gewicht kunnen krijgen dan nu het geval is. Bovendien loopt de VVD het risico kiezers te verliezen als zij de optie van regeren met het linkerblok openhoudt, omdat de voorkeuren van VVD-kiezers meer lijken op die van het rechterblok dan van het linkse blok.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten